Nuo spalio 1 dienos ji jau pakilo 11,6 procento. Nors ISM tyrimų instituto apskaičiuojamas gamybos pasitikėjimo rodiklis ir neatitiko lūkesčių (lapkritį rodiklio reikšmė smuktelėjo žemiau 50 punktų ribos, signalizuojančios gamybos sektoriaus sąstingį), investuotojai labiau orientuojasi į esminius ketvirtadienio ir penktadienio įvykius.

Jau rytoj ECB turėtų paskelbti apie naujas euro zonos ekonomikos skatinimo priemones, o penktadienį sulauksime svarbių JAV darbo rinkos duomenų.

Pastebimai sumažėjusios palūkanų apsikeitimo sandorių eurais palūkanos, pingantis euras ir mažėjantis valstybinių obligacijų pelningumas (10 metų trukmės Vokietijos obligacijų pajamingumas šiuo metu tesiekia 0,47 proc., Lietuvos – 1,05 proc.) puikiai atspindi didelius rinkos lūkesčius.

ECB ketvirtadienį turėtų paskelbti stiprų ekonomikos skatinimo paketą, o penktadienį pasirodysiantys JAV darbo rinkos duomenys tik patvirtinti, kad gruodžio viduryje po 10 metų pertraukos FED pradės bazinių palūkanų normų kėlimo ciklą.

Įprastai prieš tokios svarbos įvykius investuotojai jau iš anksto yra priėmę esminius sprendimus ir yra linkę susilaikyti nuo ryžtingų veiksmų, todėl šiandien ir rytoj iki ECB sprendimo, laukiame pasyvesnės prekybos. Šįryt Azijos rinkose vyrauja nuosaikiai optimistinės nuotaikos (9 val. Lietuvos laiku Honkongo HANG SENG +0,67 procento).

Į variklių taršos skandalą įsipainiojusio koncerno ,,Volkswagen“ (-1,06 proc.) pardavimas JAV lapkritį smuko 24,7 procento. Spalį koncerno pardavimas už Atlanto dėl pirkėjams taikomų nuolaidų ir pagerintų įsigijimo sąlygų netgi simboliškai augo 0,2 procento. Prieš dyzelinių variklių skandalą, kuris prasidėjo rugsėjo viduryje, „Volkswagen“ akcijų kaina buvo kiek didesnė negu 160 eurų, skandalo įkarštyje – žemiau 90 eurų, vakar – 130,15 euro.

Per paskutines 3 savaites koncerno vertė rinkoje atsistatė 36 procentais. Talino biržoje antradienį brango tik 2 bendrovių akcijos, pigo – 10, tačiau to užteko, kad indekso OMXT vertė padidėtų 0,36 proc., nes tarp brangusių buvo flagmano „Tallinnk Group (+1,21 proc.) akcijos.

Vilniaus biržoje (OMXV +0,86 proc.) ketvirtiniai bendrovių rezultatai investuotojų iš snaudulio nepažadino.

Aktyviausiai prekiauta per 9 šių metų mėnesius pajamas patrigubinusios ir grynąjį pelną padvigubinusios „Klaipėdos naftos“ (+2,50 proc.) akcijomis, tačiau jų apyvarta nesiekė 20 tūkst. eurų. „Apranga“ (+1,16 proc.) pranešė, kad lapkričio mėnesio pardavimo apimtys padidėjo 7,6 proc. – iki 17,7 mln. eurų, o iš viso per 9 šių metų mėnesius prekių (įskaitant PVM) apyvarta pasiekė 180,1 mln. eurų, t. y. buvo 8,2 proc. didesnė negu pernai.

Pasak įmonės vadovo R. Pervenecko, prognozuoto metinio 11 proc. augimo tempo šiemet pasiekti tikriausiai nepavyks.

Jo teigimu, tam daugiausiai įtakos turėjo sumenkęs pirkėjų srautas iš Baltarusijos ir Rusijos.

Investuotojai neigiamai įvertino Latvijos „Olainfarm“ (-1,61 proc.) veiklos rezultatą – bendrovės 9 mėnesių pelnas buvo toks pats kaip ir pernai, tačiau pajamų augimas (+2,8 proc.) buvo nepakankamas, kad bendrovei pavyktų pasiekti šių metų tikslą 7 proc. pajamų augimą.

Tuo tarpu „Tallinna Kaubamaja“ (+2,9 proc.) akcijų kainos augimui naujienos nėra būtinos – per pastarąjį mėnesį jos jau pabrango daugiau negu 11 procentų.

Pieno perdirbimo bendrovių akcijos brango, investuotojams teigiamai įvertinus trečiojo ketvirčio veiklos rezultatus: „Žemaitijos pienas“ – 1,92 proc., „Pieno žvaigždės – 1,52 proc., „Rokiškio sūris“ – 0,74 procento. „Vilkyškių pieninės akcijomis“ antradienį neprekiauta.

Šiandien Latvijos „Ventspils Nafta“ akcininkai renkasi į visuotinį akcininkų susirinkimą, kuriame bus priimtas dėl bendrovės akcijų išbraukimo iš Rygos biržos prekybos sąrašo, o jau rytoj „Lietuvos dujų“ ir LESTO akcininkai spręs dėl bendrovių reorganizavimo sujungiant ją į vieną - „Energijos skirstymo operatorių“ (ESO).