Labiausiai pabrango vartojimo prekių ir paslaugų sektoriuje veikiančių bendrovių akcijos (sektoriaus pokytis EURO STOXX indekse +1,90 proc.), tarp šių išsiskyrė automobilių gamintojai (+2,71 proc., „Volkswagen“ +3,53 proc., „Daimler“ +3,17 proc.).

Investuotojų vertinimu, silpnas ir toliau silpnėjantis euras turi teigiamą įtaką reikšmingą dalį produkcijos eksportuojančių bendrovių veiklos rezultatams. EUR/USD kursas vakar smuktelėjo dar 0,12 proc. – iki 1,061 JAV dolerio už eurą. Skirtumas tarp JAV iždo ir didžiausios euro zonos ekonomikos Vokietijos vyriausybės obligacijų pajamingumų (angl. yield spread) dar ūgtelėjo ir šiuo metu penkerių metų terminui siekia beveik 1,9 procento.

Panašūs pokyčiai skirtingose finansų rinkose buvo fiksuojami ir šių metų pradžioje, kai Europos centrinio banko (ECB) vadovas Marijus Draghis paskelbė apie pradedamą 1,1 trln. eurų turto supirkimo programą. Pastaroji skaičiuoja devintą mėnesį iš suplanuotų (bent) devyniolikos, ir Eurosistema jau supirkusi privataus ir viešojo sektoriaus obligacijų už beveik 600 mlrd. eurų.

Tačiau investuotojų lūkesčiai jau kitą ketvirtadienį sulaukti ECB sprendimo dar labiau skatinti regiono ekonomiką stiprėja su kiekviena diena. Nusiteikimas ilgam Padėkos dienos savaitgaliui, manoma, ir šiandien lems neaktyvią prekybą kitapus Atlanto (JAV biržos užsidarys 3 valandomis anksčiau negu įprastai). Azijos biržose šįryt laikosi prastokos nuotaikos (09:15 Lietuvos laiku Japonijos TOPIX -0,49 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -5,48 proc.).

Kinijos akcijų rinkos dalyviams nerimo sukėlė naujiena, kad spalį šalies pramonės įmonių pelnas traukėsi penktą mėnesį iš eilės, ir palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai smuko 4,6 proc. (rugsėjį -0,1 procento). Neigiamos nuotaikos iš Azijos rinkoje keliasi ir į Europa – pagrindinių regiono biržų indeksų ateities sandorių reikšmės krenta 0,3-0,6 procento.

Baltijos šalių biržose brango smulkiųjų investuotojų pamėgtos akcijos (OMXV +0,06 proc., OMXT +0,44 proc., OMXBB +0,57 procento). Išaugus paklausai pašoko „Grigeo Grigiškių“ (+1,87 proc.) akcijų kaina, šiek tiek mažiau ūgtelėjo LESTO (+0,87 procento).

Latvijoje be jokių naujienų net 8,65 proc. pabrango farmacininkės „Grindeks“ akcijos, tačiau po tokio augimo galima tikėtis, kad dalis rinkos dalyvių norės realizuoti pelną ir tai neigiamai paveiks kainą. „Aprangos“ (+0,39 proc.) ir „Linas Agro Group“ (-0,45 proc.) akcijomis aktyviai prekiavo stambieji rinkos dalyviai. Trimis tiesioginiais sandoriais „Aprangos“ akcijų buvo perleista už 0,54 mln. eurų, o „Linas Agro Group‘“ vienu sandoriu – už 0,12 mln. eurų.

Pirmadienis yra paskutinė diena, kada Baltijos šalių bendrovės privalo paskelbti trečiojo ketvirčio ir devynių mėnesių ataskaitas, o po jų paskelbimo tradiciškai aktyvesnių veiksmų rinkoje imasi su bendrovėmis susiję asmenys.

Pastarieji turės vieną prekybinių operacijų mėnesį, nes nuo sausio pirmosios dienos prasidės ilgas draudžiamasis laikotarpis, kuris tęsis iki tol, kol bendrovės paskelbs savo metinį veiklos rezultatą. Vakar baigėsi „Pieno žvaigždžių“ savų akcijų supirkimas.

Bendrovė paskelbė supirkusi 4,5 mln. savų akcijų už vieną mokant 1,48 euro. Kadangi pardavėjai pateikė net 11,81 mln. akcijų, jų pavedimai buvo vykdomi dalinai, o vykdymo koeficientas buvo apie 0,381.