Didėjanti tikimybė, kad ECB artimiausiu metu didins euro zonos ekonomikos apimtis, prisideda prie silpnėjančio euro prieš JAV dolerį, o tai yra geras ženklas į eksporto rinką orientuojančioms savo veiklą bendrovėms, o ypač automobilių gamintojams.

Nors taršos skandalai toliau tęsiasi, bet „Volkswagen AG“ privilegijuotosios akcijos per vakar dieną pakilo net 3,53 proc., o „Porsche Automobil Holding SE“ stiebėsi 2,93 proc. Vakar dieną JAV akcijų rinkos buvo uždarytos, o šiandien prekyba jose bus trimis valandomis trumpesnė nei įprastai. Šiandien svarbesnių makroekonominių rodiklių skelbiama nebus.

Azijos akcijų rinkose matomas neigiamas sentimentas, Kinijos CSI 300 indeksui krentant -5,38 proc., o Japonijos Nikkei 225 mažėjant -0,3 proc. Ryte buvo išplatinta statistika, kad Kinijos pramonės produkcijos bendrovių pelnas spalio mėnesį krito -4,6 proc., kai rugsėjį šis rodiklis sudarė tik -0,1 proc. smukimą.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas nepasižymėjo aktyviais svyravimais, jo vertei apsistojant ties 1,0610 riba.

Šiandien matomas nedidelis JAV dolerio silpnėjimas prieš eurą, kurso lygiui pasiekiant 1,0630. Šį EUR/USD santykio kilimą dalinai galėjo lemti ne tokie teigiami Kinijos ekonomikos rodikliai. Pramonės bendrovių pelnas buvo mažesnis nei mėnesį prieš, o vėliau dar paaiškėjo, kad bendras ekonominių rodiklių indeksas nežymiai susitraukė, signalizuojant, kad Kinijos ekonomika yra trapiame kelyje.

O tai vėl kelia diskusijas apie išorines grėsmes, kurios gali stabdyti FED‘o veiksmus dėl bazinės palūkanų normos padidinimo. Gruodžio 1 dieną paaiškės Kinijos gamybos sektoriaus aktyvumas, kuris bus stiprus indikatorius, rodant šalies ekonomikos būklę.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį „Latvijas balzams“ paskelbė, kad per šių metų devynis mėnesius pajamos kilo 7,9 proc., o laikotarpio grynais pelnas šoktelėjo 20,3 proc.

Ši informacija buvo paskelbta prekybos metu, o tai santykinai lėmė bendrovės akcijos kainos šuolį +5,48 iki 3,27 euro/vnt., tačiau apyvarta buvo pasiekta tik 4,7 tūkst. eurų. „Pieno žvaigždės“ išplatino pranešimą, kad baigėsi savų akcijų supirkimas.

Bendrovė nurodo, kad faktiškai supirktų akcijų kiekis pasiekė maksimalų užsibrėžtą - 4,5 mln. Iš pateiktų pavedimų matyti, kad pasiūlą gerokai viršijo paklausą, todėl investuotojams bus suvykdyta tik 38,1 proc. teikto pavedimo. Šiandien ryte „Linas Agro Group“ išplatino statistiką, kad per pirmąjį bendrovės ketvirtį pardavimo pajamos kilo 14,2 proc., laikotarpio grynasis pelnas išaugo 54,9 proc.