O tai momentiškai sukėlė konfrontaciją tarp abiejų šalių, aiškinantis kuri viršijo savo įgaliojimus.

Vokietijos DAX indeksas dieną užbaigė krisdamas -1,43 proc., o Stoxx Europe 600 susitraukė -1,24 proc. Tokie neramumai greitai padidino aukso paklausą, Trojos uncijos (XAU) kainai šoktelint +6,47 proc. iki 1075,65 JAV dolerio.

Naftos kainos šuolis buvo nuosaikesnis, Brent Oil kylant iki 46,12 (+1,29 proc.) JAV dolerių už barelį. Už Atlanto investuotojai tik pirmomis prekybos valandomis buvo nusiteikę neigiamai.

Vėliau didieji šalies indeksai įgavo kilimo pagreitį ir dieną užbaigė S&P 500 kildamas 0,12 proc. Vakar buvo paskelbta, kad patikslintas JAV trečiojo ketvirčio BVP kaip ir tikėtasi kilo 2,1 proc. (buvusi reikšmė +1,5 proc.), tačiau vartotojų pasitikėjimas esama ekonomikos padėtimi netikėtai krito, indeksui sumažėjant nuo 99,1 iki 90,4 (prognozė 99,5).

Šiandien sulauksime daug ekonominių rodiklių iš JAV.

Investuotojai turės galimybę susipažinti kaip pasikeitė spalio mėnesio vartotojų išlaidų (prognozė +0,3 proc.) ir pajamų (prognozė +0,4 proc.) santykis, taip pat kokios yra preliminarios spalio mėnesio ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų apimtys (prognozė +1,7 proc.), kaip keitėsi savaitinis bedarbių paraiškų skaičius (prognozė 270 tūkst.), kokios yra naujų namų pardavimų apimtys (prognozė +6,8 proc.) bei koks yra Mičigano universiteto vartotojų ekonomikos vertinimo rodiklis (prognozė – be pokyčio).

Tikėtina, šiandien didesnio aktyvumo galime sulaukti dėl to, kad rytoj JAV akcijų biržos bus uždarytos, esant nedarbo dienai.

Valiutų rinkos

Antradienį EUR/USD valiutų poros kursas didesnio pasikeitimo neparodė, pastarojo vertei išliekant ties 1,0643. Šiandien pagrindinių valiutų kursas kyla 0,35 proc. iki 1,0682.

Vakar dieną ECB išplatino superkamų skolos vertybinių popierių statistiką, kuri parodė, kad supirkimų apimtys aktyviau nekilo, o tai tikėtina šiuo metu ir stiprina eurą prieš JAV dolerį. Žinoma, šiandien bus skelbiama daug ekonominių rodiklių JAV, todėl galime sulaukti didesnio EUR/USD valiutų kurso svyravimų.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną Vilniaus (-0,02 proc.), Rygos (-0,75 proc.) ir Talino (-0,03 proc.) biržos indeksai pasuko neigiama linkme.

Iš esmės nuotaikas formavo Europoje vyraujantis pesimizmas. Svarbesnių naujienų bendrovės nepaskelbė, o pagal apyvartą į pirmąją poziciją išsiveržė bendrovė „Lesto“, kurios akcijos vertė išliko nepakitus ties 0,91 euro ir dominuojant tiesioginiam sandoriui, aktyvumas perkopė 190 tūkst. eurų.

Tiesioginiu sandoriu investuotojai apsikeitė 200 tūkst. akcijų, už vieną jų mokant 0,905 euro. Talino biržoje investuotojų aktyvumas neblėso prekyba „Tallink Grupp“ (-0,12 proc.; apyvarta 142,6 tūkst. eurų) ir „Arco Vara“ (-2,54 proc.; apyvarta 116 tūkst. eurų).

Rygos biržoje investuotojai aktyviau keitėsi „Latvijas kuhnieciba“, apyvartai pasiekiant 19,2 tūkst. eurų ir akcijos kainai susitraukiant -1,77 proc.