Šiuo metu akcijų rinkos gana aktyviai reaguoja į tai, kad FED‘o nariai vis aktyviau pasisako, kad išorinės grėsmės, kurios susilpnintų JAV ekonomiką, tolsta ir yra metas kilstelti bazinę palūkanų normą. Už Atlanto indeksai S&P 500 ir Dow Jones atitinkamai krito po -0,12 proc. ir -0,17 proc.

Šalyje buvo paskelbta, kad preliminarus gamybos sektoriaus aktyvumas krito -2,7 proc. ir tai buvo daugiau nei prognozuota (-0,001 proc.). Esamų gyvenamųjų namų pardavimų apimtys, buvo silpnesnės ir spalio mėnesį fiksavo 5,36 mln. prieaugį, kai analitikai prognozavo 5,4 mln. kilimą.

Šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad šalies trečiojo ketvirčio BVP kaip ir prognozuota išliko stabilus ties +0,3 proc. Vėliau (11:00 val) dar sulauksime šalies verslo vertinimo rodiklių. Tikimasi, kad esama padėtis išliks be pokyčio, tačiau ateities perspektyvos turėtų būti palankios, indeksui kylant nuo 103,8 iki 104,0.

Už Atlanto investuotojų dėmesį sukaustys patikslintas trečiojo ketvirčio šalies BVP, kuris, remiantis prognozėmis, turėtų pakilti nuo 1,5 proc. iki 2,1 proc. Taip pat vėliau bus paskelbtas JAV vartotojų pasitikėjimo indeksas, kuris turėtų stiebtis nuo 97,6 iki 99,5.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų santykis laikėsi ties 1,0636 lygiu, o šiandien ryte jo vertė įgavo teigiamą kryptį ir pakilo iki 1,0650.

Impulsą davė paskelbti Vokietijos makroekonominiai duomenys, nurodant, kad patikslintas BVP išlaikė stabilų kilimą. Šiandien aktyvesnės prekybos pastarąją valiutų pora tikėtina sulaukusime 15:30 val., kai bus paskelbtas JAV patikslintas BVP.

Jeigu pasitvirtins prognozės ir jis augs didesniu tempu, tai tikėtina galime sulaukti JAV dolerio stiprėjimo prieš eurą, investuotojams spekuliuojant, kad FED‘as gruodžio mėnesį imsis planų didinti bazinę palūkanų normą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį svarbesnių naujienų skelbiama nebuvo Baltijos akcijų rinkose, o didžiausiu aktyvumu pasižymėjo „Tallink Grupp“.

Investuotojai 31 sandorio metu pozicijoje perleido akcijų už daugiau nei 210,5 tūkst. eurų, akcijos kainai krentant -0,24 proc. iki 0,829 euro už vienetą.

Vilniaus biržoje aktyvumas jautėsi „Lesto“ (-0,33 proc.) bendrovės akcijomis, sudarant 60,1 tūkst. eurų apyvartą. Šiandien bendrovės nenumačiusios paskelbti svarbesnės informacijos, todėl galime tikėtis, kad prekybos metu jausis Europos akcijų rinkose dominuojančios nuotaikos.