Priešinga kryptimi ėjo žaliavinės naftos kaina, Brent Oil kylant +1,31 proc. iki 44,14 JAV dolerių už barelį. Žinoma, naftos kainos augimas automatiškai suaktyvina į iškastinius išteklius savo veiklą orientuojančias bendroves, Stoxx Europe 600 indekso sudėtyje kylant pagrindinių išteklių (Basic Resources +1,91 proc.) bei naftos ir dujų (Oil&Gas +1,02 proc.) sektoriams.

Taip pat trečiadienį senajame žemyne išryškėjo mažesnis investuotojų aktyvumas, DAX indekso sudėtyje esančių bendrovių prekybos apyvartai fiksuojant net 41,8 proc, mažesnį pokytį nei trijų paskutinių mėnesių vidurkis. Tokiai situacija galėjo susidaryti dėl numatyto paskelbti paskutinio FED‘o susirinkimo protokolo. JAV akcijų rinkose vyravo stiprus optimizmas.

Nuo pat pirmųjų prekybos minučių S&P 500 indeksas kilo ir dieną užbaigė su 1,62 proc. teigiamu pokyčiu. Šalyje buvo paskelbta, kad pradėtų statyti naujų būstų apimtys augo 1060 tūkst., o buvo tikėtasi šio rodiklio kilimo iki 1160 tūkst.

Ši statistika didelės įtakos prekybos aktyvumui neturėjo, nes investuotojai laukė 21:00 valandos, kurią buvo paskelbtas paskutinio FED‘o posėdžio protokolas. Remiantis informacija, didžioji FED‘o narių dauguma buvusio susitikimo metu nurodė, kad šiuo metu esanti šalies ekonominė situacija gali būti priimtina pradėti kelti bazinę palūkanų normą. Taip pat buvo pabrėžta, kad šio rodiklio keitimas privalo būti nuosaikus.

Taigi iš tokių pasisakymų galime daryti prielaidą, kad gruodžio mėnesį, tikėtina, sulauksime JAV monetarinės politikos pokyčių – bazinės palūkanų normos kėlimo pirmą kartą nuo pat 2006 metų. Šiandien prie svarbesnės informacijos galėtume priskirti JAV savaitinį bedarbių paraiškų skaičių (prognozė – mažės 2,1 proc.) bei šalies ateities tendencijų rodiklį (prognozė – augs 0,5 proc.; buvusi reikšmė -0,2 proc.), kuris atspindi ekonominių rodiklių junginį ir signalizuoja apie numatomą šalies ekonomikos tendenciją.

Valiutų rinkos

JAV doleris vakar dieną buvo pasiekęs septynių mėnesių aukštumas prieš eurą, kursui laikantis ties 1,0617 riba. Tačiau ties šiuo lygiu EUR/USD valiutų santykis ilgai neišsilaikė ir dienos pabaigoje ieškojo krypties ties 1,0660. Panašu, kad investuotojai jau buvo įvertinę, kad FED‘as aktyviau kalbės dėl bazinės palūkanų normos kėlimo šiais metais.

Tačiau, tikėtina, buvo nuostaba tai, kad jeigu ir bus šis rodiklis keliamas, tai jo tempai turės būti nežymūs, siekiant nesukelti neigiamų pasekmių šalies ekonomikai. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas yra nežymiai pakilęs ir laikosi ties 1,0695 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Po prekybos sesijos vakar dieną „Amber Grid“ paskelbė, kad pajamos per trečiąjį šių metų ketvirtį krito -3,2 proc., tačiau grynasis pelnas buvo net 56,1 proc. didesnis nei prieš metus tą patį laikotarpį. Prekyba pastarosios bendrovės akcijomis vakar dieną buvo vangi ir sudarė 3,1 tūkst. eurų, akcijos kainai krentant 1,96 proc.

Vakar buvo paskelbta, kad nuo penktadienio yra pradedamas savanoriško oficialaus siūlymas supirkti AB „INVL Baltic Real Estate“ akcijas.

Šis siūlymas truks iki 2015 gruodžio 3 dienos, superkant 3 509 076 vienetų akcijų ir už vieną jų mokant 0,35 euro.

Bendrai vakar dieną Vilniaus (+0,42 proc.) ir Talino (+0,33 proc.) indeksai kilo, o Rygos (-0,37 proc.) krito, prekybos aktyvumu pasižymint „Tallink Grupp“ (+1,09 proc.) ir „Tallinna Vesi“ (-0,74 proc.) pozicijose. Šiandien investuotojų kalendorius rodo, kad bendrovės nenumačiusios būtent šią dieną paskelbti svarbesnės informacijos.