ECB šiuo metu pasisako, kad euro zonos ekonomikai gali reikėti papildomo kiekybinio ekonomikos skatinimo, kuris gali būti pradėtas vykdyti gruodžio mėnesį.

Žemos naftos kainos (Brent Oil 44,0 JAV doleriai už barelį) bei silpnėjantis euras prieš JAV dolerį, teigiamai veikia bendroves, kurios savo veiką nukreipusias į eksporto rinką. Tai gerai atsispindi Vokietijos DAX (+2,41 proc., nuo metų pradžios +11,88 proc.) indekso pokytyje.

Taip pat vakar dieną Vokietijos akcijoms teigiamą impulsą davė paskelbtas šalies verslo ateities perspektyvų vertinimas, ZEW instituto indeksui šoktelint nuo 1,9 iki 10,4, kai analitikai tikėjosi sulaukti šio indekso pakilimo iki 6,0. Už Atlanto investuotojų nuotaikos buvo permainingos, S&P 500 indeksui traukiantis -0,13 proc., o Dow Jones kylant +0,04 proc.

Antradienį šalyje buvo paskelbta (16:15 val.), kad pramonės produkcijos apimtys spalio mėnesį, kaip ir praėjusį mėnesį, traukėsi -0,2 proc. Nors tai buvo neigiama statistika, tačiau į ją akcijų rinkų dalyviai pirmoje dienos pusėje reagavo teigiamai, spekuliuodami, kad tai gali tam tikra dalimi prisidėti prie FED‘o sprendimo atitolinimo kelti bazines palūkanų normas dar šiais metais.

Baigiantis prekybai, JAV indeksai įgavo kritimą ir išryškėjo investuotojų atsargumas, nes šiandien bus paskelbtas paskutinio FED‘o posėdžio protokolas, kuriame bus matoma, kokios pozicijos laikėsi banko nariai, apžvelgiant esamą šalies ekonomikos situaciją bei monetarines priemones.

Taip pat šiandien prie svarbesnių ekonomikos rodiklių galime priskirti JAV pradėtų statyti naujų gyvenamųjų namų apimtis, kurios, tikimasi, kad augs 1160 tūkst., o mėnesį prieš šis rodiklis kilo 1206 tūkst.

Valiutų rinkos

Vakar JAV doleris išlaikė stiprėjimą prieš eurą, EUR/USD kursui laikantis ties 1,0642 lygiu. Šiandien ryte pastarasis kursas yra apsistojęs ties 1,0655. Antradienį JAV pasitvirtino prognozės ir mėnesinis infliacijos pokytis spalio mėnesį sudarė 0,2 proc., o metinis infliacijos lygis pralenkė prognozes (0,1 proc.) ir šoktelėjo nuo 0,0 proc. iki 0,2 proc.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį Baltijos akcijų rinkose vyravo neigiamos investuotojų nuotaikos, Vilniaus biržos indeksui krentant -0,08 proc., Talino indeksui traukiantis -0,19 proc., o Rygos smunkant -0,37 proc. Bendra trijų šalių apyvarta sudarė net 2,79 mln. eurų, o iš jos net 2,28 mln. eurų buvo suprekiauta azartinių lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ (-0,56 proc.) pozicijoje.

Iš esmės didžioji dalis aktyvumo teko tiesioginiam sandoriui, kuriuo investuotojai sutartinai apsikeitė 1,22 mln. akcijų, už 1,77 euro/vnt. Vilniaus biržoje investuotojai aktyviau keitėsi bendrovės „Lesto“ akcijomis, kuriu vertė krito 0,65 proc. iki 0,924 euro, o apyvarta viršijo 44,3 tūkst. eurų.

Rygos biržoje neblėso prekyba „Ventspils nafta“ akcijomis, kainai išsilaikant 4,56 euro/vnt. Šiandien „Euromin Holdings“ atitraukė pavedimą pirkti „Ventspils nafta“ akcijas, baigiant privalomojo oficialaus siūlymo supirkti likusias akcijas procedūrą. Norėtume priminti, kad šiandien prekyba Rygos vertybinių popierių biržoje bus uždaryta, šalyje esant nedarbo dienai.