Esant neramumams dėl Prancūzijoje įvykdyto išpuolio, Europoje kilo su energijos šaltiniai veiklą siejančios bendrovės, naftos ir dujų sektoriui (STXE Oil&Gas) vertę kilstelint 1,02 proc., o kelionių ir poilsio sektorius (STXE 600 Travel&Leisure) fiksavo didžiausią neigiamą pokytį tarp sektorių - 1,31 proc.

Po praėjusios savaitės aktyvesnio kritimo, vakar dieną JAV akcijų rinkų indeksai atsigavo įgaudami kilimo pagreitį.

S&P 500 vertę kilstelėjo 1,49 proc., o Dow Jones stiebėsi 1,38 proc. Esant įtampai investuotojai atsigręžė į gynybos veiklą vystančias bendrovės: „Northrop Grumman Corp“ (+4,36 proc.), „Raytheon Co.“ (+4,14 proc.) bei „Lockheed Martin Corp.“ (+3,52 proc.).

Taip pat pirmadienį buvo paskelbta, kad Niujorko FED‘o gamybos sektoriaus aktyvumas buvo mažesnis nei tikėtasi, indeksui pakylant nuo -11,36 iki -10,74, o analitikai tikėjosi sulaukti -6,5 indekso reikšmės.

Toks šio makroekonominio rodiklio pokytis nepakeitė tikimybės (šiuo metu siekia 66,0 proc.), kad FED‘as gruodžio mėnesį gali kilstelėti bazinę palūkanų normą. Šiandien aktualesnių naujienų sulauksime iš Vokietijos, kur bus paskelbtas esamos ekonominės situacijos bei jos perspektyvų vertinimas.

Prognozuojama, kad esamas ekonomikos vertinimas išliks nepakitęs, tačiau ateities perspektyva yra teigiama, indeksui kylant nuo 1,9 iki 6,0. Už Atlanto bus išplatinta informacija kaip pasikeitė pramonės produkcijos apimtys.

Tikimasi, kad jos spalio mėnesį kils 0,1 proc. nuo prieš tai mėnesį buvusio -0,2 proc. kritimo.

Valiutų rinkos

Vakar JAV doleris sustiprėjo prieš eurą 0,81 proc., EUR/USD valiutų kursui apsistojant ties 1,0686 riba. Šiandien ryte ši tendencija tęsiasi, pastarajam kursui ieškant krypties ties 1,0657. Pirmadienį buvo paskelbta, kad euro zonos mėnesinis infliacijos pokytis sudarė +0,1 proc., o metinė infliacija spalio mėn. fiksavo 0,1 proc. augimą.

Šiandien bus skelbiamas JAV infliacijos duomenys (15:30 val.), prognozuojant, kad mėnesinis šio rodiklio pokytis sudarys +0,2 proc., o metinis lygis pakils iki 0,1 proc.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pasibaigus prekybos sesijai, „Lietuvos energijos gamyba“ paskelbė, kad preliminarios devynių mėnesių pajamos buvo 7,2 proc. mažesnės, o grynasis pelnas fiksavo 5,4 proc. kritimą, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. „Lietuvos dujos“ šių metų devynių mėnesių pardavimo pajamos padidėjo 4,0 proc., o grynasis pelnas, uždirbtas iš dujų skirstymo veiklos buvo 73 proc. didesnis nei pernai tuo pačiu metu.

Per tris ketvirčius „LESTO“ pajamos susitraukė 10,1 proc., tačiau grynasis laikotarpio pelnas sudarė 59,153 mln. eurų. ir tai 2,9 karto daugiau nei 2014 metų tą patį laikotarpį. „Olainfarm“ vakar išplatino informaciją, kad pardavimų apimtys spalio mėnesį augo 1,0 proc., lyginant su praėjusiais metais tuo pačiu mėnesiu. „City Service SE“ pirmadienį išplatino pranešimą, kad buvo gautas bendrovę kontroliuojančio akcininko UAB „ICOR“ raštas dėl ketinimo teikti oficialų siūlymą, kuriuo siekiama išbraukti City Service SE akcijas iš prekybos AB NASDAQ OMX Vilnius.

Pranešime nurodoma, kad oficialaus siūlymo kaina bus nustatyta 1,715 euro, o cirkuliaras Lietuvos Bankui turi būti pateiktas per dvidešimt dienų nuo prekybos akcijomis pradžios Varšuvos vertybinių popierių biržoje, kuri buvo lapkričio 16d.