Ši informacija kelia papildomas kalbas dėl didesnio ECB kiekybinio ekonomikos skatinimo, siekiant pagyvinti regiono ekonomikos būklę.

Už Atlanto paskutinę savaitės dieną paaiškėjo, kad spalio mėnesio mažmeninės prekybos apimtys augo 0,1 proc. (prognozė 0,3 proc.), o preliminarus Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas pranoko prognozes ir nuo buvusios reikšmės pakilo 3,4 proc. FED‘o nariai ir toliau tęsia kalbas, kad JAV ekonomika yra pasiruošusi bazinės palūkanų normos didinimui jau šių metų gruodžio mėnesį.

Šiandien JAV bus paskelbtas Niujorko gamybos sektoriaus aktyvumo indeksas, kuris, tikimasi, kils nuo -11,36 iki -6,35. Jeigu ši statistika pasitvirtins, tai bus papildomas signalas, kad JAV ekonomika įgauna teigiamą pagreitį.

Šiuo metu tikimybe, kad FED‘as kilstels bazinės palūkanų normą gruodžio mėnesį siekia 62 proc., kai praeitos savaitės pirmadienį ši tikimybę buvo pasiekusi 68 proc. lygį.

Taip pat pirmadienį sulauksime ECB narių pasisakymų, investuotojams tikintis išgirsti papildomos informacijos dėl regiono ekonomikos skatinimo.

Valiutų rinkos

Paskutinę savaitės dieną EUR/USD valiutų kursas laikėsi ties 1,0773 riba, o šiandien pastarojo vertė yra nedaug susitraukusi iki 1,0740 lygio. Šiandien bus paskelbta informacija, kaip pasikeitė euro zonos infliacijos duomenys.

Prognozės rodo, kad metinis infliacijos lygis išliks stabilus ties 0,0 proc., o mėnesinis rodiklio pokytis sieks +0,1 proc., kai mėnesį prieš šis rodiklis kilo +0,2 proc.

Tikėtina, tokie duomenys netenkins ECB, o jeigu jie bus dar mažesni, tai galime sulaukti aštresnių banko narių pasisakymų dėl aktyvesnės monetarinės politikos taikymo ateityje.

Baltijos vertybinių popierių rinka


Penktadienį „City Service SE“ išplatino pranešimą, kad lapkričio 16 dieną bendrovės akcijomis bus pradėta prekiauti Varšuvos vertybinių popierių biržoje. Paskutinę prekybos dieną akcijos kaina kilo 3,8 proc. iki 1,64 euro/vnt., o apyvarta pasiekė 24,2 tūkst. eurų.

Paskelbti „PRFoods“ trečiojo ketvirčio rezultatai neišjudino aktyvumo bendrovės pozicijoje, akcijos kainai išliekant ties 0,37 euro/vnt. Remiantis statistika, trečiojo ketvirčio pardavimai augo 13,1 proc., o grynasis pelnas šoktelėjo net 466,4 proc.

Penktadienį prasidėjo „Pieno žvaigždės“ savų akcijų supirkimas, akcijos kainą nustatant 1,48 euro. Per paskutinę savaitės prekybos dieną akcijos kaina pozicijoje šoktelėjo 0,69 proc. iki 1,46 euro. Šiandien 9 mėnesių veiklos rezultatus yra numačiusios paskelbti „Lietuvos energijos gamyba“, „LESTO“ ir „Lietuvos dujos“.