Bendrame kontekste išsiskyrė Vokietijos DAX (-0,97 proc.), kurį nusmukdė naujas koncerno „Volkswagen“ skandalas. Už Atlando dominavo korekcinės nuotaikos („Dow Jones” -0,28 proc., „S&P 500“ 0,35 procento“). Indeksų reikšmių atsitraukimui nuo 3 mėnesių aukštumų daugiausiai įtakos turėjo ECB vadovės J. Yellen komentaras.

Ji, kalbėdama JAV Finansinių paslaugų komiteto posėdyje, pareiškė, kad gerėjanti JAV ekonomikos situacija atveria kelią bazinių palūkanų normų kėlimui gruodį. Kartu J. Yellen pažymėjo, kad sprendimas dar nėra priimtas ir visiškai priklausys nuo šalies ekonominių rodiklių dinamikos. Kinijos akcijos žengia į „bulių“ rinką.

Šiandien (8 val. Lietuvos laiku) indekso „Shanghai Composite“ reikšmė yra pakilusi 2,85 proc., o nuo rugpjūčio 26 dienos teigiamas pokytis siekia beveik 20 procentų.

Akivaizdu, kad beprecedentės Kinijos vyriausybės priemonės reguliuojant pačią akcijų rinką (pasiskolintų akcijų pardavimo ribojimas, valstybinių fondų lėšų nukreipimas akcijoms supirkti) kartu su deklaruojamomis ekonomikos skatinimo priemonėmis davė savo vaisių.

Vis dėlto kol kas būtų per anksti teigti, kad šis kilimas galėtų būti tvarus.

Baltijos šalių biržose prekiauta ypač aktyviai - sudaryta virš 800 sandorių, o apyvarta perkopė 1 mln. eurų (OMXV -0,60 proc., OMXR -1,04 proc., OMXT +0,52 procento). „Šiaulių banko“ (-2,87 proc.) akcijų kaina smuko, paaiškėjus, kad banko „Citadele“ pirminis viešasis akcijų siūlymas yra pratęsiamas iki lapkričio 13 dienos, nors turėjo baigtis jau vakar.

Investuotojai tokią žinią įvertino kaip sunkumus pritraukti užsibrėžtą 115 mln. eurų sumą, atitinkamai buvo suabejota ar pastaruoju metu smarkiai pabrangusios „Šiaulių banko“ akcijos yra vertos dabartinės kainos.

Tikėtina, kad šiandien situacija stabilizuosis, nes po pirminės „emocinės“ reakcijos daugiau rinkos dalyvių atsižvelgs į fundamentalius veiksnius – banko pastarųjų ketvirčių veiklos rezultatai buvo iš tiesų puikūs.

„Tallink Grupp“ (+1,37 proc.) vakar pristatė savo spalio mėn. keleivių perkėlimo statistiką. Pranešime paskelbta, kad keleivių buvo perkelta net 9,9 proc., o keleivių transporto 2,4 proc. daugiau nei pernai, tiesa krovinių perkėlimas sumažėjo 3,2 procento.

Turint omenyje, kad keleivių išlaidos keltuose yra didžiausias bendrovės pajamų šaltinis, didesni keleivių srautai teigiamai atsispindės bendrovės ketvirtojo ketvirčio veiklos rezultate, o kaip didesni perkėlimų mastai liepą-rugsėjį paveikė trečiojo ketvirčio rezultatą bendrovė praneš jau kitą ketvirtadienį.

Šįryt trečiojo ketvirčio ir devynių mėnesių rezultatą paskelbė „Merko Ehitus“ (-1,02 proc.). Trečiąjį ketvirtį bendrovės pajamos buvo 68,4 mln. eurų arba beveik tokios pačios kaip pernai, o grynasis pelnas sumažėjo 3,8 proc. – iki 3,1 mln. eurų.

Mažesnį pelningumą nulėmė didesni mokesčiai atsiradę dėl dividendų išmokėjimo. Rezultatą šiandien taip pat turėtų paskelbti ir kitos Estijos nekilnojamo turto vystymo bendrovės – „Nordecon“ bei „Arco Vara“.