Investuotojų ūpo nesugadino šiek tiek silpnesni nei tikėtasi Kinijos gamybos sektoriaus duomenys, o bendrai pasaulio ekonominė situacija šiuo metu vertinama kaip stabili. JAV biržose daugiausiai kilo sveikatos apsaugos sektoriaus bendrovių akcijų kainos – optimizmą paskatino susijungimų ir įsigijimų naujienos.

Taip pat toliau brango ir energetikos sektoriaus bendrovių akcijos. Verta pažymėti, kad indekso „S&P 500“ reikšmė nuo rugpjūčio mėnesį buvusio žemiausio lygmens jau yra pakilusi 13 proc., o indekso „Dow Jones“ pokytis nuo metų pradžios dėl vakarykščio kilimo pirmą kartą nuo liepos vėl tapo teigiamas.

Analitikai tikisi, kad penktadienį pasirodysiantys JAV naujų darbo vietų duomenys taip pat teigiamai prisidės prie investuotojų optimizmo.

Prognozuojama, kad per spalį buvo sukurta 182 tūkst. naujų darbo vietų, t. y. 40 tūkst. daugiau, negu buvo sukurta rugsėjį. Tuo tarpu bendras nedarbo lygis, prognozuojama, sumažėjo nuo 5,1 proc. iki 5 procentų. Reitingų agentūra „Standard & Poor‘s“ gali sumažinti didžiųjų JAV bankų kredito reitingus.

Pranešta, kad reitingų perspektyva į neigiama buvo pakeista šiems bankams: „JP Morgan“, „Citi Group“, „Bank of America“, „Goldman Sachs Group“, „Morgan Stanley“ ir kitiems.

To priežastis – reguliuotojas patvirtino naujas taisykles, kurios įpareigoja bankus dalį skolos turėti tokia forma, kuri leistų, esant poreikiui, ją iš karto konvertuoti į nuosavybę, t. y. akcijas.

Tokiu būdu būtų sustiprinta bankų kapitalo bazė, jei finansinė padėtis dėl vienokių ar kitokių priežasčių susvyruotų. Tuo tarpu reitingų agentūra tokį žingsnį vertina kaip sumažėjusią tikimybę, kad JAV vyriausybė papildomų priemonių pagalba gelbėtų finansinių sunkumų turinčius bankus. Baltijos šalių biržose dominavo prekyba Lietuvos ir Estijos bendrovių akcijomis (OMXV +0,29 proc., OMXT +0,01 proc., OMXBB +0,20 procento). „Šiaulių banko“ (+0,97 proc.) akcijų kaina pasiekė paskutinį kartą 2009 metais regėtas aukštumas.

Nors penktadienį pardavėjai jau aktyviau realizavo uždirbtą pelną (nuo spalio 22 dienos banko akcijų kaina yra išaugusi 8 proc.), tačiau kaina, veikiama smarkiai išaugusios paklausos, toliau kopė į viršų. „Grigeo Grigiškės“ (-0,95 proc.) paskelbė savo trečiojo ketvirčio ir 9 mėn. veiklos rezultatą. Pranešta, kad per 9 mėnesius grupės pajamos išaugo 3,2 proc. – iki 78 mln. eurų, o grynasis pelnas padidėjo net 20,7 proc. – iki 6 mln. eurų palyginus su atitinkamu laikotarpiu praėjusiais metais. Tuo tarpu vien trečiąjį ketvirtį grupė gavo 27 mln. eurų pajamų arba 7,8 proc. daugiau nei pernai, tačiau grynasis pelnas smuko 5,5 proc. – iki 2 mln. eurų.

Grupė planuoja šiais metais pasiekti 111,5 mln. eurų apyvartą ir uždirbti 7,8 mln. eurų pelno prieš apmokestinimą. „Aprangos“ (0,00 proc.) spalio mėn. pardavimas viršijo simbolinę 20 mln. eurų ribą. Mažmeninių prekių apyvarta spalį sudarė 20,5 mln. eurų ir buvo 14,1 proc. didesnė nei atitinkamą mėnesį pernai.

Grupės finansų ir ekonomikos direktorius S. Bačauskas teigė, kad pardavimą padėjo didinti palankūs spalio orai, kai tuo tarpu visų metų orai nebuvo palankūs, o pardavimas didžiąją dalimi didėjo dėl padarytų investicijų. „Aprangos“ grupė 2015- aisiais planuoja pasiekti 204 mln. eurų arba 11 proc. didesnę apyvartą nei 2014 metais.

Tuo tarpu grupės dešimties mėnesių apyvarta buvo 162,4 mln. eurų arba 8,3 proc. didesnę negu pernai sausį-spalį.