Kitapus Atlanto investuotojų ūpą kilstelėjo lūkesčius pralenkusi makroekonominė informacija.

Spalį – pirmą kartą per pastaruosius keturis mėnesius – ryžtingai ūgtelėjo Mičigano universiteto apskaičiuojamas vartotojų pasitikėjimo rodiklis (92,1 punkto, arba 4,9 punkto daugiau negu rugsėjį). Toliau gerėjančios darbo rinkos sąlygos, žemos kainos ir geros skolinimosi sąlygos leidžia amerikiečiams išlaikyti istoriškai didelius vartojimo planus.

Galutiniu vertinimu, metinė vartojimo kainų infliacija euro zonoje rugsėjį suktelėjo žemyn ir siekė -0,1 procento. Europos centrinio banko (ECB) vadovas Mario Drgahi dar rugsėjį įspėjo, kad tokia kainų dinamika artimiausiu metu yra galima.

Vis dėlto, kaip praėjusios savaitės pabaigoje konstatavo vienas iš ECB Valdančiosios tarybos narių Ewaldas Nowotny, akivaizdu, kad faktiniai ekonominiai duomenys vėl tolsta nuo centrinio banko tikslinio lygio.

Į posėdį dėl pinigų politikos ECB Valdančioji taryba renkasi jau šį ketvirtadienį. Šįryt paskelbta, kad Kinijos ekonomika trečiąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, augo 6,9 procento.

Nors kiek viršijo lūkesčius (6,8 proc.), antros pagal dydį pasaulio ekonomikos metinis plėtros tempas smuko žemiau 7 proc. pirmą kartą nuo 2009-ųjų pirmojo ketvirčio. Kas mėnesį skelbiama informacija parodė, kad rugsėjį labiau, negu prognozuota, sulėtėjo ir pramonės produkcijos, ir investicijų į pagrindinį kapitalą masto augimas (5,7 ir 10,3 proc. atitinkamai, palyginti su 2014 m. rugsėju), nors mažmeninės prekybos apyvarta išlaiko pagreitį (rugsėjį 10,9 proc.).

Azijos akcijų rinkos dalyvių, nekantriai laukusių svarbių Kinijos ekonominių naujienų, nuotaikos pirmadienio rytą gana sumišusios (09:45 Lietuvos laiku Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -0,60 proc., Japonijos NIKKEI 225 -0,88 proc.).

Šiek tiek neigiamos pagrindinių akcijų indeksų ateities sandorių vertės žada, kad naujoji savaitė slogesne gaida prasidės ir JAV bei Europoje. Baltijos šalių biržose savaitė baigėsi be aiškios indeksų krypties (OMXV -0,07 proc., OMXT +0,76 procento).

Vilniaus biržoje, po pranešimo apie pasirašytą sutartį su investicine nekilnojamojo turto bendrove AB „Baltic Shopping Centers“ dėl prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ išplėtimo ir teritorijos sutvarkymo darbų, labiausiai pabrango „Panevėžio statybos tresto“ (+4,40 proc.) akcijos.

Nurodyta projekto vertė yra net 33,7 mln. eurų be PVM, o darbus numatoma baigti iki 2016 metų lapkričio mėnesio. Projekto vertė yra išties didelė, todėl neturėtų nustebinti gerokai išaugusi akcijų paklausa, tikintis didesnio bendrovės pelno kitais metais.

Toliau aktyviai prekiauta „City Service“ (0,00 proc.) akcijomis, tačiau kaina nebekito, investuotojams svarstant, už kurią kainą (1,715 ar 1,657 euro) bendrovė turėtų skelbti oficialų siūlymą, jeigu būtų nuspręsta pasitraukti iš Vilniaus biržos. Kol buvo sustabdyta prekyba „Ventspils nafta“ akcijomis, investuotojai suskubo pirkti per akcininkų struktūrą susijusios „Latvijas kugnieciba“ (+2,35 proc.) akcijas.

Šįryt „Venspils nafta“ oficialiai pranešė pradedanti vykdyti privalomą siūlymą supirkti likusias bendrovės akcijas už vieną mokant 4,56 euro. Supirkimas bus vykdomas 30 dienų, t. y. nuo šiandien iki lapkričio 19 d. imtinai.

Tikėtina, kad šiandien akcijų kaina šoktels iki supirkimo kainos, o Vilniaus biržoje turėtų suaktyvėti prekyba TEO LT ir „Šiaulių banko“ akcijomis, kurių trečiojo ketvirčio rezultatai numatyti skelbti jau ryto