Šįryt Azijos rinkose dominuoja neigiamos nuotaikos („NIKKEI 225“ -1,11 proc., Honkongo „Hang Seng - 0,42 procento.). Paskelbti Kinijos užsienio prekybos duomenys ir toliau nedžiugina. Per rugsėjį šalies eksporto apimtys, išreikštos nacionaline valiuta, palyginus su 2014 metų rugsėju, sumažėjo 1,1 procento, o importo – net 17,7 procento.

Tokie Kinijos užsienio prekybos rezultatai dar kartą patvirtina naujų ūkio stimuliavimo priemonių poreikį. Europos biržų indeksų ateities sandorių kainų pokyčiai rodo, kad prekyba Senojo žemyno biržose taip pat prasidės akcijų kainų nuosmukiais.

Obligacijų rinkose ir toliau vyrauja kilimo tendencijos. Investuotojai tikisi, kad artimiausiu metu pasirodysiantys euro zonos makroekonomikos duomenys bus pakankamai silpni ir tai sudarys prielaidas laukti mažėjančio arba bent jau nedidėjančio infliacijos tempo.

Dešimties metų trukmės Vokietijos obligacijų pajamingumas šiuo metu siekia 0,578 proc., Ispanijos – 1.806%, Prancūzijos ir Lietuvos skolos vertybinių popierių pajamingumas euroobligacijų rinkose svyruoja apie 0,95% lygmenį. Rinkos dalyviai laukia 3 ketvirčio bendrovių skelbiamų rezultatų, kurie nubrėš rinkos kryptį artimiausiu laikotarpiu.

Priminsime, kad praėjusią savaitę rezultatų skelbimo maratoną tradiciškai pradėjo JAV aliuminio milžinė ,,Alcoa”, tačiau bendrovė neįgyvendino planuotų pardavimo pajamų ir pelno tikslų. Jau šiandien prekybos variklis JAV biržose bus ,,Johnson & Johnson“, ,,Intel Corp.“ ir ,,JPMorgan Chase & Co.“ 3 ketvirčio veiklos rezultatai. Rygos ir Talino biržas drebino tiesioginiai sandoriai, Vilniaus biržoje investuotojai snūduriavo (OMXV - 0,14 proc., OMXT -0,53 proc., OMXR +0,43 procento).

Tiesioginiu sandoriu už 2,4 mln. eurų perleista 0,76 mln. Ventspils nafta“ (+0,96 proc.) akcijų, ir tai sudaro 0,72 proc. visų bendrovės išleistų akcijų. Sandoryje už vieną akciją mokėta 3,12 euro. Primename, kad Šveicarijos koncernui „Vitol“ priklausanti bendrovė „Euromin Holdings (Cyprus) Limited“, valdanti 93,3 proc. „Ventspils“ akcijų, Latvijos Finansų ir kapitalo komisijai yra pateikusi prašymą vykdyti akcijų supirkimą už tą pačią 3,12 euro už akciją kainą.

Ši kaina atitinka bendrovės akcijų buhalterinę vertę pagal „Morning Star“ pateikiamus 2014 metų finansinius duomenis. Talino biržos prekyboje dominavo tiesioginiai sandoriai „Tallink Group“ akcijomis (bendra apyvarta 0,78 mln. eurų, akcijų kaina nesikeitė). Kainos šuoliu išsiskyrė „Nordecon“ (+4,04 proc.) akcijos.

Naujienų prekybos metu nebuvo skelbta, o jau pasibaigus prekybos sesijai bendrovė pranešė apie naujos kelių palaikymo sutarties su Estijos kelių administracija pasirašymą. Bendra sutarties galiojimo trukmė – 5 metai, o vien pirmųjų metų vertė, pasak pranešimo, yra 3 mln. eurų. „Olympic Entertainment Group“ šįryt pranešė, kad trečiojo ketvirčio pajamos iš lošimų verslo padidėjo 4,5 proc. – iki 37,4 mln. eurų.

Labiausiai pajamos augo Italijoje ir Latvijoje – atitinkamai 29,5 proc. ir 13,5 proc., o sumažėjo (atmetus labai mažą Baltarusijos rinką) – Lenkijoje (-10,2 proc.) ir Lietuvoje (-9,0 procento). Palyginus su antrojo ketvirčio lošimų pajamų augimo tempu (+11,9 proc.) trečiojo ketvirčio rezultatas yra šiek tiek nuviliantis ir gali dar labiau padidinti spaudimą bendrovės akcijų kainai biržoje.