TVF įsitikinimu, ekonomikos perspektyvos tapo prastesnės ir išsivysčiusiose, ir besivystančiose šalyse, o tarp plėtrą ribojančių rizikos veiksnių išskirtos žemos naftos ir kitų žaliavų kainos, ryškesnis, negu laukta, Kinijos ūkio sulėtėjimas, galintis toliau didėti nepastovumas finansų rinkose, tolesnis JAV dolerio stiprėjimas ir išaugusi geopolitinė įtampa.

Apžvalgoje nepamiršta pridurti, kad išsivysčiusių šalių ekonomikos gyvybingumui palaikyti būtina išlaikyti skatinamąją pinigų politiką. Nenuostabu, kad po tokių TVF išvadų tarptautinei JAV dolerio vertei nustatyti apskaičiuojamas indeksas DXY smuko 0,68 procento.

EUR/USD kursas ūgtelėjo 0,75 proc. – iki 1,1272 JAV dolerio už eurą. Tikimybė, kad JAV centrinis bankas ryšis griežtinti pinigų politiką gruodį vyksiančiame posėdyje, šiuo metu siekia 35 proc., nors dar rugpjūtį laikėsi arti 50 procentų.

Kita vertus, nuomonės, kad toks žingsnis iki metų pabaigos vis dar įmanomas, ir toliau laikosi Federalinės rezervų sistemos (FED) padalinio San Franciske vadovas Johnas Williamsas. Jo įsitikinimu, FED turi priimti „teisingus sprendimus“, tačiau turėtų nepamiršti ir tinkamos komunikacijos, kad būtų išvengta papildomo kintamumo finansų rinkose.

Ketvirtadienį skelbtina rugsėjo 16-17 dienomis vykusio FED atvirosios rinkos komiteto (angl. FOMC) posėdžio ataskaita pateiks daugiau detalių apie komiteto narių diskusiją dėl planuojamų pokyčių pinigų politikoje.

Trečiadienį JAV akcijų rinkos dalyviai stabtelėjo (S&P 500 -0,36 proc., DOW JONES +0,08 proc., NASDAQ -0,69 proc.), o šįryt tik nedaug kylančios pagrindinių akcijų indeksų ateities sandorių vertės rodo, kad investuotojų nuotaika šiandien taps santūresnė ir Senajame žemyne (vakar EURO STOXX +0,93 proc., Vokietijos DAX +0,90 proc., Prancūzijos CAC 40 +0,95 proc.).

Kaip ir tikėtasi, Japonijos centrinis bankas šįryt nepaskelbė papildomų ekonomikos skatinimo priemonių, tad lūkesčiai keliasi tolyn, į spalio pabaigoje vyksiantį posėdį (09:45 Lietuvos laiku NIKKEI 225 +0,75 proc.).

Naujiena apie TEO LT perkamą mobiliojo ryšio operatorių „Omnitel“ neabejotinai buvo svarbiausia Baltijos šalių investuotojams (OMXV +0,77 proc., OMXBB +0,01 procento).

TEO LT akcijos brango 1,98 proc., jomis sudaryta daugiausiai sandorių – 140. Investuotojai palankiai įvertino šį sandorį, matomai tikėdamiesi, kad bendros veiklos kuriama nauda ir sinergija ilgu laikotarpiu atsvers galimą trumpalaikį dividendų pajamingumo praradimą. Dėmesio netrūko ir „Tallinnk Group“ (+0,62 proc.) akcijoms, kurios brango antrą dieną iš eilės po to, kai bendrovė pranešė apie išaugusius keleivio pervežimo srautus.

Tuo tarpu „Olympic Entertainment Group“ (-1,11 proc.) ir „Tallinna Vesi“ (-2,19 proc.) akcijų pigimą galima paaiškinti nebent techniniu išpardavimu, nes jokių naujienų nebuvo skelbta. Šiandien yra 3 energetikos sektoriaus bendrovių dividendų ex-diena – nuo šiandien LESTO, „Lietuvos dujų“ ir „Lietuvos energijos gamybos“ akcijų pirkėjai nebepretenduoja į mokamus pusmetinius dividendus, o akcijų kainą biržoje koreguosis apytiksliai dividendų suma (atitinkamai 0,036, 0,0356 ir 0,0042 euro už akciją).