Labiausiai smuko komunalinių ir telekomunikacijų paslaugų sektoriuose veikiančių bendrovių akcijos (sektorių pokytis EURO STOXX indekse -1,57 proc. ir -1,16 proc. atitinkamai).

Vakar paskelbta makroekonominė informacija didelio dėmesio nesulaukė – ir euro zonos, ir didžiųjų regiono valstybių (Vokietijos ir Prancūzijos) galutiniai „Markit Economics“ apskaičiuojami gamybos sektoriaus pasitikėjimo rodiklio įverčiai staigmenų nepateikė (rugsėjį atitinkamai 52, 52,3 ir 50,6 punkto).

Santūriai savaitei baigiantis nusiteikę ir investuotojai kitapus Atlanto (S&P 500 +0,20 proc., DOW JONES -0,08 proc., NASDAQ +0,15 proc.).

Rinkos dalyvių atsargumą lemia šiandien skelbtina nauja JAV darbo rinkos informacija. Prognozuojama, kad rugsėjį šalyje sukurta 201 tūkst. naujų darbo vietų, nedarbo lygis išliko nepakitęs (5,1 proc.), o vidutinis valandos darbo užmokestis per praėjusius metus ūgtelėjo 2,4 procento.

Rugsėjo viduryje vykusio JAV Federalinės rezervų sistemos (FED) posėdžio pranešime buvo pakartota, kad viena iš aplinkybių, kurioms esant centrinis bankas būtų pasirengęs kelti palūkanų normą, yra „dar kiek“ pagerėjusios sąlygos JAV darbo rinkoje. Šiuo metu, remiantis FED bazinės palūkanų normos ateities sandorių verte, tikimybė, kad sprendimas griežtinti JAV pinigų politiką bus priimtas spalį, siekia 18 proc. (gruodį – 44 proc.).

Vakar 0,16 proc. (iki 1,1195 JAV dolerio už eurą) kilstelėjęs EUR/USD kursas šįryt traukia žemyn. Azijos akcijų rinką šįryt aukštyn kelia Honkongas (09:40 Lietuvos laiku HANG SENG +2,70 proc.). Japonijos akcijų indekso NIKKEI 225 pokyčiai nežymūs (+0,02 proc.).

Kinijoje prekyba bus atnaujinta tik spalio 8 dieną (minima auksinė savaitė). Baltijos šalių biržose indeksų reikšmės ūgtelėjo (OMXV +0,39 proc., OMXR +0,34 proc., OMXT +0,40 procento).

Iš rinkos atsitraukus stambiesiems investuotojams biržų apyvarta smuko, kiek aktyviau prekiauta tik Estijos bendrovių akcijomis – „Olympic Entertainment Group“ (+0,56 proc.), „Tallink Grupp“ (+0,38 proc.). „Apranga“ (+0,75 proc.) pranešė, kad rugsėjo mėnesį pardavimas išaugo 9,7 proc., o 9 mėnesių apyvarta buvo 7,5 proc. didesnė negu tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.
Primename, kad bendrovė 2015-aisiais prognozuoja 11 proc. augimą, o tikslo įgyvendinimas priklausys nuo ketvirtojo ketvirčio rezultato.

Gerokai prastesnis rugsėjis buvo „Baltikai“ (-5,81 proc.). Pardavimas susitraukė 14 proc. – iki 4 mln. eurų, o pagrindinėmis to priežastimis nurodoma susilpnėjusi paklausa iš rytų rinkų ir ypač Rusijos, taip pat santykinai šiltas rugsėjis, stabdęs naujų rudens kolekcijų pardavimą.