Aktyviausiai prekiauta "Panevėžio pieno" (PANP) akcijomis, kurių kaina smuktelėjo 2,94 proc. iki 1,65 lito, o apyvarta siekė 8,5 tūkst. litų. Bendrovės akcijos šiuo metu yra patrauklios kaip trumpalaikė investicija, tikintis, kad turimą akcijų paketą iki balandžio didins "Pieno žvaigždės" (PZVG), kurios turėtų paskelbti ir oficialųjį pasiūlymą likusioms akcijoms supirkti.

"Pieno žvaigždės" šiuo metu valdo 49,9 proc. "Panevėžio pieno" akcijų ir yra pareiškusios apie ketinimus padidinti akcijų paketą.

Nuo balandžio 1 dienos įsigaliojus naujajam Vertybinių popierių rinkos įstatymui, paskelbti oficialųjį pasiūlymą kainuos brangiau - už likusias akcijas reikės siūlyti ne vidutinę, o aukščiausią kainą, mokėtą per 12 mėn.

"Pieno žvaigždėms" pigiau kainuotų oficialaus pasiūlymo skelbimas dar iki naujojo įstatymo įsigaliojimo - tuomet už "Panevėžio pieno" akcijas turėtų būti siūloma maždaug po 2 litus - daug brangiau, nei jos šiuo metu kainuoja rinkoje.

"Snaigės" (SNAI) akcijos atpigo 5,15 proc. iki 35,15 lito, o apyvarta (kartu su rytinės prekybos) siekė beveik 5 tūkst. litų. Bandymas smukdyti "Snaigės" akcijų kainą atrodė kiek dirbtinai - rytinės prekybos metu nedaug akcijų buvo siūloma parduoti tik už kiek didesnę nei 33 litų kainą.

Paprastai po tam tikro kainos smukdymo sulaukiama kiek didesnio pakilimo. Ar taip atsitiks ir šį kartą, turėtų paaiškėti jau netrukus.

Trečiadienį neprekiauta "Lisco Baltic Service" (LBS) akcijomis. Prieš šventes bendrovė rinkai pateikė gana svarbią naujieną - pranešė apie trijų Klaipėdos bendrovių, priklausančių taip vadinamai "Kranto" grupei, įsigijimą.

Tiesa, bendrovės išplatintame esminiame įvykyje esminės informacijos nebuvo - paskelbusi, jog įsigijo 48,6 proc. "Krantas shipping", 100 proc. "Krantas Travel" bei 75 proc. "Baltijos laivų terminalo" akcijų, LBS nesugebėjo paskelbti nei įsigijimo kainos, nei finansinių įsigytų bendrovių duomenų.

Tuo, jog prekyba biržoje vyktų skaidriai ir efektyviai, kas įmanoma tik tuomet, kai esminė informacija atskleidžiama tiksliai, rūpinasi Vertybinių popierių komisija (VPK). Deja, šios iš mokesčių mokėtojų pinigų finansuojamos institucijos pareigūnai esminių įvykių atskleidimo srityje didelės iniciatyvos padėčiai pakeisti nerodo, arba informacija apie VPK veiksmus rinkos dalyvių nepasiekia.

Nepaisant to, jog tikslių duomenų apie įsigytas bendroves nėra (LBS vadovai agentūrai BNS teigė, jog visų bendrovių įsigijimo kaina siekė kelis milijonus litų), šį įsigijimą galima vertinti teigiamai vien dėl to, jog taip LBS veikla taips daug skaidresnė.

Nors kontrolinis "Krantas shipping" akcijų paketas jau gana ilgą laiką priklausė "Lisco", o po įmonės reorganizavimo - LBS, tačiau bendrovės interneto tinklapyje būdavo nurodoma, jog ji priklauso "Kranto" grupei, kurios akcininkai plačiajai visuomenei nebuvo žinomi.

Tuo tarpu rinkoje "Krantas Shipping" ryšiai su "Lisco" buvo vertinami gana prieštaringai. Buvo įtarimų, kurių niekas taip ir nepatvirtino, tačiau ir nepaneigė, kad likusios "Krantas Shipping" akcijos priklausė su "Lisco" vadovais susijusiems asmenims.

Vienas iš pagrindinių "Krantas Shipping" pajamų šaltinių buvo bilietų į "Lisco" keltus platinimas ir buvo galima įtarti, jog šalių pelnas pasiskirstęs neproporcingai. Užpernai dar nereorganizuota "Lietuvos jūrų laivininkystė" gavo 3,2 mln. litų pelno, kurio kokybė labai abejotina, tuo tarpu "Krantas Shipping" pelnas sudarė kiek daugiau nei 1 mln. litų.

Kol kas galima tik spėlioti, kad "Kranto" grupei priklausančios įmonės buvo įsigytos pagrindinei LBS akcininkei - Danijos bendrovei "DFDS Tor Line" - nusprendus kiek įmanoma apriboti galimybes iš LBS veiklos pelnytis šalutiniams asmenims.

JT finansų analitikas Vytautas Plunksnis

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-27 331676).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją