Vokietijos žurnalas atliko bandymus ir paskelbė, kad bendrovės „BMW AG“ vienos serijos automobiliai testavimo metu parodė, kad išmetamųjų dujų kiekis kelyje viršija net vienuolika kartų Europoje leidžiamą ribą.

Žinoma, „BMW AG“ grupės atstovai greit pareiškė, kad visu reikalavimų yra griežtai laikomasi ir apie jokį jų pažeidimą negali būti kalbos. Bet kokiu atveju ant bendrovės kritęs šešėlis turėjo įtakos akcijos vertei, per vakar dieną jai koreguojantis net -5,15 proc. Bendrai ketvirtadienį automobilių pramonės sektorius Stoxx Europe 600 indekso sudėtyje susitraukė net -3,3 proc.

Už Atlanto investuotojų nuotaikos buvo taip pat prastos. S&P 500 indeksas buvo pasiekęs beveik trijų savaičių žemumas su 1,54 proc. kritumu, tačiau į dienos pabaigą šis šuolis buvo sumažintas ir diena užbaigta su -0,34 proc. pokyčiu.

Ketvirtadienį šalyje buvo apskelbta, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius augo lėčiau nei prognozuota, per savaitę fiksuojant 267 tūskt. naujų paraiškų. Naujų namų pardavimai buvo geresni nei tikėtasi ir šoktelėjo 5,7 proc. nuo praėjusių mėnesio, tačiau ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų apimtys šalyje smuko -2,0 proc., kai šis rodiklis praeitą mėnesį prieš kopė 1,9 proc.

Vakar dieną FED‘o vadovė pasisakė, kad bazinė palūkanų norma šalyje turėtų būti padidinta. Remiantis FED‘o fondų ateities sandoriais, tikimybė siekai 49 proc., kad gruodžio mėnesio susirinkimo metu bus padidinta palūkanų norma. Jeigu šalies makroekonominiai rodikliai rodys teigiamą kryptį ir vis daugiau banko narių pasisakys už šio rodiklio padidinimą, taigi, tikėtina, rinkos dalyviai gali sulaukti pasikeitimų.

Šiandien po trečio patikslinimo bus paskelbtas JAV antrojo ketvirčio BVP. Duomenys rodo, kad jo vertė išliks nepakitusi ties 3,7 proc. Taip pat prie svarbesnių duomenų galime priskirti Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksą, kuris turėtu padidėti nuo 85,7 iki 86,5.

Valiutų rinkos

Vakar EUR/USD valiutų santykis buvo pasiekęs 1,1296 lygį. Vėliau FED‘o atstovams pasisakius, kad jeigu šalies ekonomika nepateiks staigmenų, tai bazinė palūkanų norma gali būti padidinta dar šiais metais.

Žinoma, tokia informacija suteikė JAV doleriui stiprumo prieš eurą ir bendras valiutų santykis šiandien yra apsistojęs ties 1,1150 riba. Didesnių svyravimų pastarųjų valiutų kursu šiandien galime sulaukti skelbiant JAV makroekonominius duomenis. Jeigu šalies BVP pranoktų prognozes, tai būtų svaresnė priežastis dar sustiprinti JAV doleriui savo poziciją prieš eurą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar Vilniaus biržoje beveik visą dienos apyvartą nustelbė tiesioginiai sandoriai. „Pieno žvaigždės“ (-4,93 proc.) akcijomis buvo sudarytas vienintelis sandoris, kuriuo investuotojai apsikeitė 300 tūkst. akcijų, už vieną sumokant 1,35 euro. Antra pagal aktyvumą Vilniuje liko bendrovė „Lesto“ (+1,88 proc.) su 184 tūkst. eurų apyvarta.

Ketvirtadienį bendrovė patvirtino, kad akcininkai pritarė už trumpesnį nei finansiniai metai laikotarpį išmokėti 0,0360 euro akcijai dividendus. O ši informacija galėjo būti varančioji jėga, kuri sukėlė didesnį aktyvumą pozicijoje. Talino biržoje aktyviau investuotojai keitėsi „Tallinna Kaubamaja Grupp“ akcijomis, kurios susitraukė 0,98 proc. Pozicijoje taip pat buvo fiksuotas tiesioginis sandoris, kuris bendrai su kitais dienos apyvarta pakėlė iki 271 tūkst. eurų.