Vakar paaiškėjo, kad euro zonos gamybos sektoriaus apimtys išliko tokios kaip ir analitikai prognozavo, indeksui esant ties 52,0 (buvusi reikšmė 52,3), o paslaugų sektoriaus užsakymai šiek tiek prasilenkė su prognozėmis, indeksui apsistojant ties 54,0 (buvusi reikšmė 54,4).

ECB pasigirsta pasisakymai, kad jeigu tokios stiprios euro zonos ekonomikos kaip Prancūzijos ir Vokietijos ateityje bus prie ekonomikos lėtėjimo slenksčio, tai bus svarstoma apie papildomą kiekybinį skatinimą, siekiant pasiekti užsibrėžtą infliacijos lygį bei stabilų darbo rinkos augimą.

Vakar dieną automobilių gamintojas „Volkswagen AG“ atsistatinėjo po staigaus kritimo, akcijos kainai išaugant 5,19 proc. Šiuo metu bendrovėje vyksta vadovybės pertvarkos bei samdomi teisininkai, kurie padėtų kuo labiau sumažinti galimus nuostolius dėl skandalo JAV.

Už Atlanto nuotaikos buvo neigiamos, S&P 500 indeksas susitraukė -0,2 proc., o Dow Jones krito 0,31 proc. Vakar buvo apskelbta, kad šalies gamybos sektoriaus užsakymų rodiklis išliko nepakitęs ties 53,0 riba, o analitikai tikėjosi jo sumažėjimo iki 52,8.

Kol kas investuotojai nėra į šoną atstūmę pasaulinės ekonomikos lėtėjimo grėsmės, FED‘ui nusprendus nedidinti palūkanų normos, o trečiadienį ECB prezidentui paantrinus, kad šiuo metu susidariusi aplinka yra reikalaujanti iššūkių ir turi būti labai gerai įvertinta, norint priimti atsakingus sprendimus.

Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš Vokietijos, kur bus paskelbta kaip yra vertinama šalies verslo aplinka – prognozė nedidelis kritimas.

O iš JAV investuotojai sulauks informacijos apie savaitinį bedarbių paraiškų skaičių (272 tūskt. arba +3,0 proc.), ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų apimtis (prognozė -2,3 proc.) bei naujų namų pardavimų apimtis (prognozė +1,5 proc.).

Valiutų rinkos

Tikimybė, kad FED‘as artimiausiu metu padidins bazinę palūkanų normą šiuo metu yra žema, o tai mažina JAV dolerio vertę prieš eurą. Per vakar dieną EUR/USD valiutų kursas išaugo 0,59 proc. iki 1,1186 lygio, o šiandien ši tendencija yra išlaikoma, pastarajam ieškant krypties ties 1,1217 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Aktyviau jaučiantis tiesioginiams sandoriams Baltijos akcijų rinkose į pirmąsias gretas pagal apyvartą išsiveržė „Tallink Grupp“ (kaina be pokyčio ties 0,811 euro) ir „Apranga“ (-0,37 proc.), pozicijoje atitinkamai pasiekiant 251 tūkst. ir 191 tūkst. eurų apyvartas. Iš smulkesnių investuotojų dėmesio centro nesitraukia „Ventspils nafta“ bendrovė, kurios akcija su 3,67 proc. augimu pasiekė 3,11 euro už akciją kainą.

Šiandien „Lietuvos energijos gamyba“ išplatino pranešimą, kad įvykusiame neeiliniame akcininkų susirinkime buvo priimtas sprendimas išmokėti akcininkams dividendus už trumpesnį nei finansiniai metai laiką, kurie sieks 0,0042 euro už vieną akciją.

Taip pat šiandien turėtume sulaukti ir bendrovių „Lesto“ ir „Lietuvos dujos“ pranešimų, kuriuose akcininkai spręs dėl dividendų, kurie atitinkamai sieks 0,036 euro ir 0,0356 euro už turimą akciją.