Didžiausias apyvartas trečiadienio lyderiams – “Lietuvos telekomui” ir “Panevėžio statybos trestui” lėmė stambūs iš anksto sutarti sandoriai centrinėje rinkoje. Iš viso į šias akcijas investuota atitinkamai 823 tūkst. ir 237 tūkst. litų, o kainos išliko nepakitusios ir savo ruožtu siekė 2,17 lito ir 6,63 lito.

Vieną iš ženklesnių kainos korekcijų pademonstravo keletą dienų “ant bangos” buvusios “Šiaulių banko” akcijos. Iš viso šie vertybiniai popieriai atpigo 1,5 proc., iki 3,21 lito, o apyvarta siekė 165 tūkst. litų. Po gerokos pertraukos aktyvesnis domėjimasis šiomis akcijomis rinkoje vėl prasidėjo po to, kai buvo galutinai pasirašyta sutartis su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB) dėl 20,4 mln. litų investicijų į kapitalą bei pradėta platinti 20 mln. litų vertės obligacijų emisija. Tikėtina, jog būtent šios naujienos į rinką priviliojo stambesnius pirkėjus.

Įvertinus visas šiemet numatomas išplatinti “Šiaulių banko” emisijas ir planuojamą gauti pelną, banko P/Bv rodiklis siektų 2,4, todėl šią poziciją šiuo požiūriu būtų galima traktuoti kaip jau pakankamai įvertintą. Iš kitos pusės, užsienio investuotojus siekiančius savo portfelius papildyti Lietuvos finansų sektoriaus akcijomis, veikiausiai optimistiškai nuteikia stabilūs banko veiklos rezultatai ir plėtros tempai, skaidri pajamų ir vieninga akcininkų struktūra, aiški dividendų politika. Be to, galbūt, tikimasi, jog solidaus strateginio investuotojo atėjimas galėtų leisti padidinti banko kredito reitingus ir gauti subordinuotas kredito linijas, kas savo ruožtu leistų iš esmės atpiginti skolinius išteklius bei pagerinti efektyvumo rodiklius. Kita vertus, tikėtina, kad artimiausiu metu “Šiaulių banko” akcijų kilimas gali stabilizuotis, nes jau septynias prekybos sesijas iš eilės vykstant aktyviam šių vertybinių popierių supirkimui, netruko pasirodyti ir didesnis būrys pardavėjų, kuriuos tenkina dabartinis kainos lygmuo.

Paskelbus, jog “Žemaitijos pienas” yra paskolinęs 5 mln. litų pernai atskirtam “Šilutės Rambynui”, rinka tokią bankinio pobūdžio pieno perdirbėjų “saviveiklą” įvertino neigiamu kainos pokyčiu. Iš viso šių vertybinių popierių kaina kristelėjo 0,3 proc. iki 35 litų, o apyvartumo rodiklis sudarė 131 tūkst. litų. Gali būti, jog pasiūlos padidėjimą lėmė dalies investuotojų reakcija dėl “Žemaitijos pieno” sprendimų neįdarbinamas laisvas lėšas neskirti bendrovės akcininkams, o finansuoti stambiųjų akcininkų valdomą verslą.

Tarp ženkliausiai brangusių akcijų šiandien galima paminėti “Sanito” akcijas, kurių kaina kilstelėjo net 4,3 proc., iki 59,99 litų. Tiesa, apyvarta nebuvo įspūdinga siekė tik 13 tūkst. litų. Rinkos dalyvius pirkti šių akcijų paskatino paskelbti puikūs gegužės mėnesio veiklos rezultatai. Iš viso “ Sanitas“ per šių metų gegužę sugebėjo uždirbti 805 tūkst. litų, jo valdomi “Endokrininiai preparatai” - 52,8 tūkst. litų. Vis tik daugiau brangti šiems vertybiniams popieriams neleido bendrovės valdybos nustatyta maksimali 60 litų kainos riba, už kurią visi pageidaujantys galės teikti paraiškas ir įsigyti naujai išleidžiamos emisijos akcijų.

JT finansą analitikas Andrius Adomkus

 

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją