Apyvartomis išsiskyrė “Panevėžio statybos tresto" ir “Šiaulių banko” akcijos, kurių kainos sumenko atitinkamai 1,35 proc. iki 6,6 lito bei 1,56 proc. iki 3,15 litų, o apyvartos siekė 1,303 mln. litų ir 808,4 tūkst. litų. Abiejų bendrovių akcijų apyvartos padidėjo dėka iš anksto sutartų stambių sandorių.

Investuotojų susidomėjimas PST akcijomis bei jų likvidumas padidėjo nesenai – bendrovei paskelbus apie tai, kad ji vykdys 100 mln. litų vertės statybas Kaliningrade. Pirmadienį dviem sandoriais buvo perparduota PST akcijų už 1,178 mln. litų.

Tuo tarpu “Šiaulių banku” investuotojai ir toliau domisi. Praėjusią savaitę penktadienį vykusioje banko leidžiamos 20 mln. litų obligacijos emisijos pristatyme bankas savo plėtrą nušvietė, kaip itin sparčią ir perspektyvią.

Plėtra šiuo metu yra pristabdoma tik pinigų trūkumu, kurį bent dalinai ketinama eliminuoti pritraukiant lėšas per obligacijų emisiją, išplatintą naują banko akcijų emisiją Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankui (ERPB) bei artimiausiu metu gaunamą subordinuotą paskolą iš ERPB. Trumpu laikotarpiu bankas ketina pritraukti virš 60 mln. litų, kurie bus perskolinti už didesnes palūkanas.

Pirmadienį taip pat aktyviau buvo prekiauta “Lifosos” ir “Mažeikių naftos” akcijomis, kurių kainos atitinkamai nusistovėjo 26 litų bei 9,2 lito taškuose, o apyvartos siekė 543 tūkst. litų ir 284,6 tūkst. litų.

Abi bendrovės pagal veiklos rezultatus yra vienos mažiausiai įvertintos iš kotiruojamų Vilniaus biržoje, tačiau taip pat pasižyminčios papildomomis rizikomis. “Lifoso” pozicijoje vis dar tvyro neišsklaidyta grėsmė, kad stambieji akcininkai gali pareikalauti priverstinai supirkti visas bendrovės akcijas už “teisingą” kainą, o “Mažeikių naftos” likimas taip pat spręsis ateityje, kai iš jos pasitrauks bankrutuojantis pagrindinis bendrovės akcininkas Rusijos naftininkų atstovas “Jukos”.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją