Pasaulinį akcijų išpardavimą sukėlė baimės, kad sulėtėjęs Kinijos ekonomikos augimas gali smukdyti kitų šalių ekonomikas.

Kaip praneša BBC, indekso „Shanghai Composite“ lyginamasis dydis rugpjūčio 25 d. susitraukė 6 proc. Rugpjūčio 24 d. akcijų vertė stipriai smuko taip pat Europos ir JAV biržose.

Anksčiau darbą rugpjūčio 24 d. pradėjusiose kitose Azijos akcijų biržose taip pat pradėta nuo smukusių rodiklių, tačiau vėliau situacija ėmė taisytis.

Investuotojai sunerimę, kad bendrovės ir šalys, priklausančios nuo paklausos iš Kinijos, kuri yra antroji pagal dydį pasaulio ekonomika ir antroji pagal dydį prekių ir komercinių paslaugų importuotoja, neišvengs šio sulėtėjimo padarinių. Kai Kinijos centrinis bankas prieš dvi savaites devalvavo juanį, visą pasaulį apėmė nerimas, kad šios šalies ekonomikos būklė gali būti prastesnė nei manyta anksčiau.

Skelbiama, kad „juodąjį pirmadienį“ investuotojai prarado milijardus, pavyzdžiui, turtingiausias Kinijos žmogus Wangas Jianlinas prarado 3,6 mlrd. JAV dolerių

Mažesnės valiutos vertė reiškia pigesnį Kinijos eksportą, taigi šios prekės tampa patrauklesnės kitose pasaulio šalyse veiklą vykdančioms bendrovėms.

Kitos Azijos rinkos pradėjusios darbą rugpjūčio 25 d. anksčiau sugebėjo grįžti prie teigimų rodiklių. Honkongo „Hang Seng“ akcijų vertė išaugo 2,6 proc., Australijos „S&P ASX/200“ padidėjo 2,2 proc., Japonijos „Nikkei“ – 0,7 proc.

Rugpjūčio 24 d. Volstryto „Dow Jones“ vertė smuko 6 proc., tačiau darbo dienos pabaigoje situacija pasitaisė ir vertės sumažėjimas jau tesiekė 3,6 proc. Londono FTSE 100 indeksas rugpjūčio 24 d. pabaigoje buvo smukęs 4,6 proc., o didžiosios Prancūzijos ir Vokietijos akcijų biržos vakar dieną baigė 5,5 proc. ir 4,96 proc. akcijų vertės sumažėjimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)