Europos centrinis bankas (ECB) kaip ir tikėtasi vakar bazinių palūkanų nepakeitė. Banko vadovas M. Dragis (M. Draghi) pareiškė, kad stebimi regiono ekonomikos atsigavimo ženklai leidžia ECB toliau sėkmingai vykdyti kiekybinio skatinimo programą. Ji vasaros pradžioje dėl mažėjančio likvidumo rinkose netgi buvo padidinta – gegužę ir birželį supirkta obligacijų už daugiau negu 63 mlrd. eurų. (oficialus mėnesio „planas“ – 60 mlrd. eurų).

Dėl paramos Graikijai šiandien balsuoja Vokietijos parlamentas. Euro zonos finansų ministrai vakar sutarė Graikijai teikti 7 mlrd. eurų paramą. Oficialiai apie sprendimą turėtų būti paskelbta šiandien, kai visos euro zonos šalys po derybų šalies viduje tam pritars. Tokiu atveju Graikija pirmadienį galėtų sumokėti 3,5 mlrd. eurų vertės skolą Europos centriniam bankui. Dėl tarpinės paramos graikams po nelengvų diskusijų jau pritarė Suomija, taip pat Lietuva. Šiandien dėl paramos Graikams balsuoja Vokietijos Bundestagas. A. Merkel parlamento pritarimą greičiausiai gaus, tačiau jai tenka nelengva užduotis apsiginti prieš parlamento narius dėl diplomatijos stokos, dėl kurios A. Merkel yra kaltinama, derybų su Graikija metu.

Aprimus įtampai dėl paramos Graikijai ir Kinijos akcijų nuosmukio, Azijoje akcijų kainų indeksai šiandien kyla (NIKKEI 225 +0,25 proc., „Shanghai Composite“ +3,77 proc. 9:20 val. Lietuvos laiku). Investuotojų nuotaikos Europoje turėtų išlikti optimistiškos – Europos biržų indeksų ateities sandorių kainos kyla 0,1-0,25 procento.

Baltijos šalių biržos. Investuotojų aktyvumas buvo mažesnis už vidutinį, tačiau pagrindinių bendrovių akcijų kainos ir indeksai kilo (OMXBB +0,57 proc., OMXV +0,33 proc., OMXT+0,38 procento). Vilniuje rinkos dalyviai, laukdami pusmečio veiklos rezultato paskelbimo, kėlė Šiaulių banko (+1,68 proc.) akcijų kainą, o Taline išaugusi paklausa pastebimai pakėlė „Tallink Grupp“ (+2,05 proc.) ir „Silvano Fashion Group“ (+1,52 proc.) akcijų kainas.

Šįryt TEO LT (0,0 proc.) paskelbė antrojo ketvirčio veiklos rezultatą. Po dviejų iš eilės buvusių ketvirčių, per kuriuos pajamos augo, šių metų antrojo ketvirčio pajamos sumažėjo 1,8 proc. – iki 49,4 mln. eurų. Bendrovės EBITDA sumažėjo 7,2 proc. iki 18,3 mln. eurų, o grynasis pelnas smuko net 16 proc. iki 7,8 mln. eurų. Didžiausią įtaką smukusiam pelningumui turėjo išaugusios su darbuotojais susijusios sąnaudos, kurias bendrovė aiškina naujų kompetencijų poreikiu ir padidėjusiais atlyginimais rinkoje. Apibendrinant rezultatas nuvylė, tačiau bendrovės akcijų kainos smukimą turėtų pristabdyti stabili dividendų mokėjimo politika.