Paskelbtoje JAV Federalinės rezervų sistemos (FED) atvirosios rinkos komiteto posėdžio ataskaitoje – nieko naujo. Teigiama, kad birželį ekonomika pasistūmėjo teigiama linkme ir tai yra paskata didinti bazinę palūkanų normą, tačiau taip pat išreiškiamas susirūpinimas dėl silpno vartojimo šalies viduje ir padidėjusios išorinės rizikos dėl Kinijos ir Graikijos. Tokį FED narių nepasitikėjimą šalies ekonomika ir aiškaus signalo dėl palūkanų didinimo nebuvimą investuotojai įvertino atitinkamai (S&P 500 -1,67 proc., DOW JONES -1,47 proc., NASDAQ -1,75 procento).

Azijos žemyną pagaliau pasiekė geros naujienos – po beveik mėnesį trukusio akcijų išpardavimo rinkos šiek tiek atsitiesė (09:30 Lietuvos laiku NIKKEI +0,60 proc., SHANGHAI COMPOSITE +6,41 proc., HANG SENG +4,09%). Kinijos rinkos reguliavimo institucija, siekdama sustabdyti pastarųjų savaičių paniką rinkose, per kurią investuotojai prarado daugiau kaip 30 proc. investicijų vertės, trečiadienį uždraudė stambiesiems akcininkams parduoti savo akcijas įmonėse, o komerciniams bankams leido pratęsti paskolų, kurios išduotos įkeičiant akcijas, terminus. Šįryt pagrindinių Europos biržų indeksų ateities sandorių kainos kyla apie 0,5–0,7 procento, o euro kursas sustiprėjo iki 1,11 JAV dolerio už eurą, t. y. sugrįžo į praėjusį penktadienį buvusį lygmenį.

Baltijos šalių biržose vakar aktyvesni buvo pardavėjai (OMXV -0,64 proc., OMXT -0,95 proc., OMXBB -0,74 procento). Daugiausiai  sudaryta į papildomą prekybos sąrašą įtrauktų „Lietuvos jūrų laivininkystės“ (-42,86 proc.) akcijų sandorių. Investuotojus privertė sunerimti susisiekimo ministro R. Sinkevičiaus  komentaras, kad bendrovės valdyba turėtų pradėti bankroto procedūrą. Tuo tarpu pati „Lietuvos jūrų laivininkystė“, jau pasibaigus prekybos sesijai, pranešė, kad nėra kreipusis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, o esant kitai informacijai nedelsdama informuos akcininkus. Primename, kad susisiekimo ministerija kontroliuoja 56,66 proc. bendrovės akcijų.

Agrowill Group“ (+3,04 proc.) planai per ateinančius metus didinti įstatinį kapitalą įvertinti teigiamai. Pasak pačios bendrovės, tikėtinas emisijos dydis sudarytų apie 20 proc. įstatinio kapitalo, o pritrauktos lėšos būtų naudojamos tausojančios ekologinės žemdirbystės technologijoms diegti ir plėtrai, taip pat žemės ūkio produkcijos perdirbimui organizuoti. Tuo tarpu praėjusią savaitę naują emisiją išplatinusi AB „INVL Technology“ įregistravo padidintą bendrovės įstatinį kapitalą ir naują įstatų redakciją. Naujos akcijos į biržos prekybą turėtų patekti jau šį penktadienį.