JAV akcijų rinkos taip pat neigiamai reagavo į finansinę riziką senajame žemyne. S&P 500 indeksas krito 0,86 proc., o Dow Jones traukėsi -0,79 proc. Taipogi vakar dieną Tarptautinis Valiutos Fondas (TVF) pasakė, kad FED‘as kol kas neturėtų skubinti bazinės palūkanų normos didinimo šalyje, o šis procesas turėtų išsigryninti kitų metų pirmąjį pusmetį. Taipogi ketvirtadienį TVF antrą kartą šiais metais pakeitė JAV ekonomikos augimo prognozę, jos vertę sumažinant. Šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad fabrikų užsakymų apimtys augo sparčiau balandžio mėnesį, sudarant 1,4 proc. šuolį nuo prieš tai mėnesį buvusio 0,9 proc. pokyčio. Taip pat šiandien bus skelbiami JAV darbo rinkos rodikliai, stebint kaip pasikeitė dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus. Kol kas prognozės rodo, kad bus sukurta daugiau darbo vietų nei mėnesį prieš tai, rodikliui augant nuo 223 tūkst. iki 226 tūkst., o tai turėtų dalinai paskatinti teigiamas investuotojų nuotaikas.

Valiutų rinkos

Ketvirtadienį EUR/USD kuras svyravo gana didelėje amplitudėje, nuo žemiausio lygio ties 1,1223 iki aukščiausio ties 1,1380. Rinkos dalyviai aktyviai reaguoja į Graikijos atstovų pareiškimus apie galimus šalies susitarimus su kreditoriais. Tačiau oficialaus susitarimo dar nėra patvirtinta. Vakar dienos pabaigoje JAV doleris augo prieš eurą 0,33 proc., valiutų EUR/USD santykiui išsilaikant ties 1,1238 riba. Šiandien taipogi matomas JAV dolerio stiprėjimas prieš eurą (EUR/USD 1,1230), investuotojams tikintis, kad JAV darbo rinkos rodikliai duos apčiuopiamą rezultatą ir FED‘as greičiau priims sprendimus dėl bazinės palūkanų normos padidinimo, nors ir TVF pasisakė, kad šalis neturėtų skubėti būtent su šiuo rodiklio keitimu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pagal investuotojų aktyvumą Baltijos akcijų rinkose lyderio pozicijas užėmė Estijos vandens tiekimo bendrovė „Tallinna Vesi“ akcijos vertei išliekant nepakitusiai ties 15,5 euro už vienetą, o apyvartai pasiekiant beveik 170 tūkst. eurų. Vilniaus biržoje vieninteliu tiesioginiu sandoriu „Pieno žvaigždės“ pozicijoje buvo perleista daugiau nei 50 tūkst. akcijų, bendrai jų vertei viršijant 79 tūkst. eurų, akcijos vertei stabiliai laikantis ties 1,59 euro už vienetą. Bendrai vakar dieną Baltijos akcijų rinkose buvo jaučiamas atplūstantis pesimizmas iš didžiųjų Europos akcijų rinkų, Baltic Benchmark indeksui krentant -0,37 proc. Vakar dieną vyko bendrovių, įtrauktų į biržos sąrašus, vadovų susitikimą su investuotojais. Šiame susitikime prezentacijas vykdė „INVL Technology“, „LITGRID“, „Apranga“, „Lietuvos energija“, „Grigiškės“, „Šiaulių bankas“. Šio renginio tikslas buvo pristatyti bendroves, įtrauktas į biržos sąrašus, investuotojams ir sudaryti galimybę jiems susipažinti su bendrovių vadovais, užduoti jiems klausimus ir išgirsti reikiamą informaciją tiesiogiai. Taigi šiandien galime sulaukti aktyvesnės prekybos šiose pozicijose, tikėtina investuotojams iš vakar vykusios konferencijos susidarius tam tikras įžvalgas.