Ketvirtadienį, skaitydamas pranešimą Tarptautinio valiutos fondo surengtoje konferencijoje Vašingtone, Europos centrinio banko (ECB) vadovas Marijus Dragis (Mario Draghi) dar kartą patvirtino, kad ECB taikomų nekonvencinių pinigų politikos priemonių poveikis euro zonos ekonomikai yra stipresnis, negu buvo tikėtasi. M. Dragis patikino, kad, siekdamas reikšmingo investicijų, vartojimo ir infliacijos regione atsigavimo, ECB pasirengęs kovą pradėtą plataus masto turto supirkimo programą įgyvendinti visiškai – bet kuriuo atveju, iki tol, kol infliacijos lygio dinamikoje bus pastebima nepertraukiama korekcija (aukštyn).

Panašiai teigiamos nuotaikos vakar buvo ir investuotojai kitapus Atlanto (S&P 500 +1,08 proc., DOW JONES +1,06 proc., NASDAQ +1,39 proc.), o pagrindinių Azijos akcijų indeksų kryptis šįryt išsiskyrusi (09:30 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +0,83 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +-1,07 proc.).

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad per gegužės 9-ąją pasibaigusią savaitę bedarbio paraišką pateikė mažiau amerikiečių (264 tūkst.), negu buvo tikėtasi (273 tūkst.), ir tai, manoma, yra dar vienas įrodymas, kad JAV darbo rinkos sąlygos toliau gerėja. Vidutinė rodiklio reikšmė šiais metais (288 tūkst.) yra 20 tūkst. mažesnė, palyginti su visų praėjusių metų vidurkiu. Kita vertus, vakar paskelbtas gamintojų kainų indeksas, iliustruojantis JAV didmeninių prekių ir paslaugų kainų pokyčius, balandį smuko 0,4 proc. (laukta +0,1 proc.), o, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, traukėsi net 1,3 proc. (tikėtasi -0,8 proc.). Tokia pastarojo rodiklio dinamika leidžia tikėtis, kad po savaitės skelbsiama informacija parodys itin lėtai augančias ir vartojimo prekių kainas. Šiuo metu vertinama, kad metinė infliacija šalyje balandį tapo labiau neigiama (-0,2 proc.). Suprastėję infliacijos lūkesčiai pastarosiomis dienomis matytą JAV dolerio susilpnėjimą tik paryškino. EUR/USD kursas ketvirtadienį kilstelėjo dar 0,5 proc. ir perkopė 1,14 JAV dolerio už eurą ribą (šįryt 1 EUR: 1,138 USD).

Ekonominių rodiklių kalendoriuje šiandien – dar viena JAV makroekonominės informacijos dozė. Manoma, kad Mičigano universiteto apskaičiuojamas vartotojų pasitikėjimo rodiklis gegužę nepakito (95,9 punkto). Prognozuojama, kad balandį neaugo ir pramonės produkcijos mastas (0 proc., palyginti su -0,6 proc. kovą).

Baltijos šalių biržose vakar prekyba nevyko. Vis dėlto naujos informacijos, kurią investuotojai galės įvertinti šiandien, netrūksta. Estijos „Tallink Grupp“ veiklos ataskaitoje paskelbė pirmąjį ketvirtį gavusi 1 proc. daugiau pajamų, o sumažėjusios sąnaudos veiklos pelną leido padidinti iki 26,1 mln. eurų, t. y. net 121 proc. daugiau, palyginti su atitinkamu laikotarpiu pernai. Grynojo nuostolio buvo patirta 13,3 mln. eurų, tačiau, lyginant su atitinkamu laikotarpiu 2014-aisiais, jis sumažėjo net 42 procentais. Svarbu atkreipti dėmesį, kad dėl didelio verslo sezoniškumo pirmasis ketvirtis bendrovei įprastai būna nuostolingas, o mažesni nuostoliai investuotojų galėtų būti sutikti optimistiškai. „Apranga“ pranešė steigianti naują dukterinę įmonę, kuri taps „Zara Home“ parduotuvių operatore Lietuvoje, o pirmąją šios koncepcijos parduotuvę yra planuojama atidaryti šių metų antrojoje pusėje Vilniuje! . Pasak bendrovės vadovo R. Pervenecko, naujas parduotuves taip pat planuojama atidaryti Rygoje ir Taline, o tolimesnę plėtrą lems sėkmingas startas. Šiandien naujienų taip pat netruks –  preliminarius pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus yra suplanavusios skelbti „Lietuvos energijos gamybos“, „Lietuvos dujų“ ir LESTO bendrovės.