Vakar šalyje buvo paskelbta, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius nepasiekė prognozės (273 tūkst.) ir krito nuo 265 tūkst. iki 264 tūkst. Žinoma, šis pokytis nėra toks didelis, tačiau investuotojai įžvelgia, kad šiek tiek yra atitolinamas bazinių palūkanų normų pakėlimas šalyje. O šio rodiklio pakėlimas akimirksniu padidintų JAV dolerio vertę prieš kitas pagrindines valiutas, sudarant šalies eksportuojančioms bendrovėms sunkumų, kurie bendru mastu pakenktų šalies ekonomikai. Šiandien į prekybos ritmą grįš Skandinavijos bei Baltijos šalių biržos, o svarbesnių naujienų investuotojai sulauks iš JAV. Prognozuojama, kad gegužės mėnesį JAV Niujorko gamybos sektoriaus aktyvumas augs, šiam indeksui kylant nuo -1,19 iki 5,00. O preliminarus Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas laikysis nepakitęs ties 95,9.

Valiutų rinkos

EUR/USD valiutų kursas vakar stiebėsi 0,49 proc. iki 1,1410 lygio, valiutų poroje stiprėjant eurui. Bendrai per savaitę pastarasis kursas išaugo jau 1,88 proc., matant silpnesnius JAV makroekonominius rodiklius bei daromą didesnę pažangą tarp Graikijos ir jos kreditorių. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kurso judėjimas į viršų susilpnėjo, ieškant krypties ties 1,1390 riba. Svarbesnių naujienų Europoje skelbiama nebus, todėl investuotojų akys nukryps į JAV. Taipogi šiuo metu vyksta nemažai euro zonos atstovų susitikimų, kurių metu sprendžiama Graikijos situacija. Taigi jeigu investuotojai sulauktų teigiamų žinių dėl Graikija, tikėtina tai paskatintų eurą brangti prieš JAV dolerį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį Baltijos akcijų rinkose buvo nedarbo diena, todėl šiandien galime tikėtis aktyvesnės investuotojų prekybos. Vakar dieną laivybos kompanija „Tallink Grupp“ paskelbė, kad pajamos per pirmąjį ketvirtį augo 1,0 proc., o grynasis nuostolis sumažėjo nuo -23,4 tūkst. eurų iki -13,3 tūkst. eurų, lyginant su praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu, taip pat bendrovė per pirmąjį ketvirtį perplukdė 5,9 proc. mažiau keleivių. Taipogi norėtume priminti, kad šiandien bus diena kuomet įsigydami bendrovių „Arco Vara“, „Siguldas CMAS“, „City Service“, „Grigiškės“, „Klaipėdos nafta“, „Panevėžio statybos trestas“ akcijas investuotojai nebepretenduos į dividendus, tad galime sulaukti aktyvesnės prekybos būtent šiose pozicijose.