Pagrindiniai JAV akcijų indeksai vakar smuko (S&P 500 -0,45 proc., DOW JONES -0,48 proc., NASDAQ -0,40 proc.). Investuotojai taip įvertino naują makroekonominę informaciją ir Federalinės rezervų sistemos (FED) vadovų pasisakymus apie rinkų pasiruošimą artėjančiam pinigų politikos griežtinimui. Vakar paskelbtas „ADP Inc.“ agentūros apskaičiuojamas JAV užimtųjų pokyčio rodiklis balandį smuko iki 169 tūkst. (tikėtasi 200 tūkst.), arba žemiausio lygio nuo pat 2014-ųjų sausio. Tai verčia abejoti, ar penktadienį skelbtinam oficialiajam naujų darbo vietų rodikliui (prognozuojama 230 tūkst.) balandį pavyko atitrūkti nuo netikėto kryčio kovo mėnesį (126 tūkst.).

FED vadovė Dženet Jelen (Janet Yellen) trečiadienį Vašingtone vykusioje konferencijoje „Finansai ir visuomenė“ įspėjo, kad, jos vertinimu, JAV akcijų ir obligacijų kainos šiuo metu yra ganėtinai aukštos, todėl, ruošdamasis palūkanų normos didinimui, FED privalo įvertinti grėsmes finansiniam stabilumui. Dž. Jelen priminė įvykius 2013 m. gegužę, kai, tuometiniam FED vadovui Benui Bernankei (Ben Bernanke) pareiškus, jog kiekybinio skatinimo programos mastas bus pradėtas mažinti, JAV akcijų indeksai smuko, o ilgo laikotarpio palūkanų normos šovė į viršų. Kur kas santūriau situaciją vertina FED padalinio Atlantoje vadovas Denis Lokhartas (Dennis Lockhart) – jo nuomone, rinkos dalyvių vertinimas, kad JAV palūkanų norma bus pradėta didinti šių metų rugsėjį, yra pagrįstas. Naujienos iš JAV padėjo EUR/USD kursui perkopti 1,30 JAV dolerio už eurą ribą (šįryt 1 EUR: 1,134 USD).

Neigiamas ūpas persikėlė ir į Azijos akcijų rinkas, kur šįryt visų pagrindinių indeksų vertės smarkiai sumažėjusios (09:25 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 -1,23 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -1,78 proc., Honkongo HANG SENG -0,86 proc.). Rinkos dalyviams vertinant prieštaringą informaciją, žemyn suktelėjo naftos kaina (šįryt „Brent“ rūšies nafta atpigusi iki 67,7, WTI rūšies – 60,8 JAV dolerio už barelį). Skelbiama, kad JAV žaliavinės naftos atsargos sumažėjo pirmą kartą per 4 mėnesius, tačiau svarstoma ir tai, kada per šiuos metus 16 proc. jau išaugusi (WTI) naftos kaina paskatins esamus rinkos žaidėjus didinti produkciją mastą ar pakvies naujus.

Baltijos šalių biržose bendra indeksų kryptis nesusiformavo – OMXV vertė padidėjo 0,24 proc., o OMXT beveik nepakito. Vilniaus biržoje suaktyvėjo „Amber Grid“ (-2,14 proc.) akcijų pardavėjai, kurie pasinaudojo paskutine proga akcijas parduoti didesne kaina, dar prieš užsitikrindami teisę į dividendus, o jau šiandien akcijų kaina turėtų koreguotis panašiu į išmokamų dividendų (0,325 euro) dydžiu. „Klaipėdos naftos“ (-0,51 proc.) balandžio mėnesio pajamos iš naftos terminalo ir Subačiaus kuro bazės išaugo net 48,3 proc., o naftos produktų krova, palyginti su 2014 m. balandžio mėnesiu, didėjo 1,5 procento. Iš viso per 4 šių metų mėnesius bendrovės pajamos padidėjo 23,5 proc., o SGD terminalo pajamos sudarė 21,6 mln. eurų ir buvo lygios vienai dvyliktajai 2015-iems metams Valstybinės kainos ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintų būtinųjų SGD terminalo eksploatavimo sąnaudų bei vienai dvyliktajai SGD terminalo infrastruktūrinės dalies investicijų grąžos sumos.

Šįryt pirmojo ketvirčio rezultatus paskelbusios „Merko Ehitus“ (+0,99 proc.) pajamos sumažėjo 6,7 proc. – iki 45,6 mln. eurų, tačiau grynojo pelno buvo uždirbta 0,8 mln. eurų arba 13,9 proc. daugiau negu atitinkamu laikotarpiu pernai. Ataskaitoje yra pabrėžiama, kad Baltijos regione 2015-aisiais sumažėjo statybos projektų skaičius, o didelė konkurencija mažino pelno maržą. Aršesnė konkurencija gali neigiamai atsiliepti ir „Panevėžio statybos tresto“ (+0,94 proc.) bendrovei, kurios akcijų kaina nuo balandžio mėnesio yra pakilusi daugiau negu 20 procentų. Šiandien rezultatus turėtų paskelbti ir kitos Estijos statybų ir nekilnojamojo turto vystymo bendrovės: „Nordecon“ ir „Arco Vara“. Taip pat šiandien yra paskutinė diena, kada „Vilkyškių pieninės“ akcijų pardavėjai gali parduoti akcijas prieš teisės į dividendus užsitikrinimą ir atvirkščiai – pirkėjams yra paskutinė diena, kada jie įsi! gydami akcijas kartu įgis ir teisę į išmokamus dividendus.