Pagrindiniai JAV akcijų indeksai pirmadienį stiebėsi aukštyn (S&P 500 +0,29 proc., DOW JONES +0,26 proc., NASDAQ +0,23 proc.). 73 proc. iš pirmojo ketvirčio rezultatus iki šiol paskelbusių į S&P 500 įtrauktų bendrovių viršijo pelno, o 49 proc. – pardavimo prognozes. Analitikai, dar balandžio viduryje tikėjęsi, kad sausio-kovo mėnesiais bendras JAV įmonių pelnas smuks 4,3 proc. (palyginti su 2014 m. ketvirtuoju ketvirčiu), įvertį pakoregavo aukštyn – iki -0,4 procento. Vakar paaiškėjo, kad JAV gamyklų užsakymai kovą augo 2,1 proc. (tikėtasi +2 proc.). Nuo anksčiau skelbto santūraus ūgtelėjimo (+0,2 proc.), rodiklio vasario mėnesio įvertis buvo sumažintas iki -0,1 proc., taigi pirmąjį pavasario mėnesį gamyklų užsakymai plėtėsi pirmą kartą per pastaruosius 7 mėnesius. EUR/USD kursas, paskutinę balandžio dieną perkopęs 1,12 JAV dolerio už eurą ribą, gegužei prasidėjus kasdien smukteli žemyn (šįryt 1 EUR: 1,1095 USD).

Pirmadienio rytą paaiškėjo, kad Kinijos gamybos sektorius toliau traukiasi (09:45 Lietuvos laiku Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -4,17 proc.). Šįryt, tikėdamasis paskatinti skolinimą ir vidaus vartojimą, Australijos centrinis bankas priėmė sprendimą iki 2 proc. sumažinti bazinę palūkanų normą.

Šiandien ekonominių rodiklių kalendoriuje – JAV informacija. Prognozuojama, kad ISM tyrimų instituto apskaičiuojamas paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis balandį smuktelėjo iki 56,2 punkto (nuo 56,5 punkto kovą), arba praėjusių metų vidutinės reikšmės.

Baltijos šalių biržose gegužės mėnesio pradžia pasižymėjo aktyvesne prekyba (OMXV -0,08 proc., OMXT +0,55 proc. OMXBB +0,31 procento). Šiaulių banko (+2,01 proc.) akcijų kaina šovė į viršų, investuotojams teigiamai įvertinus 40 mln. eurų vertės Žalgirio stadiono ir šalia esančio sklypo pardavimą „Hanner“ grupės įmonei. Taip pat paskelbta, kad įsigijimas buvo finansuotas paties Šiaulių banko, o tai reiškia, kad šis pardavimo sandoris turės ne tik vienkartinį teigiamą poveikį banko pelningumui, bet pagerins ir ilgo laikotarpio pagrindinės veiklos rezultatus. Naujiena apie smukusį „Aprangos“ (-2,70 proc.) pelną sukėlė akcijų išpardavimą, kurio nepristabdė net balandžio mėn. pardavimo duomenys, parodę 6,8 proc. pajamų augimą. Talino biržoje, investuotojams belaukiant pirmojo ketvirčio veiklos rezultatų ir dividendų siūlymo, didžiausiu kainos pokyčiu pasižymėjo „Silvano Fashion Group“ (+2,07! proc.) akcijos. Šiandien Baltijos šalių bendrovės naujienų skelbti nesuplanavusios, tačiau jau ketvirtadienį pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus turėtų pristatyti trys Estijos statybų ir nekilnojamojo turto vystymo bendrovės: „Merko Ehitus“, „Nordecon“ ir „Arco Vara“. Dividendus „medžiojantiems“ investuotojams yra likusios tik dvi dienos įsigyti „Amber Grid“ akcijų, nes ketvirtadienis bus pirmoji diena, kada įsigijus akcijų teisė į 0,325 euro dividendus nebepriklausys.