Pagrindinis veiksnys, lėmęs tokį euro sustiprėjimą prieš JAV dolerį, buvo paskelbta informacija, kad didžiausios pasaulyje ekonomikos – JAV – pirmojo ketvirčio preliminarus bendrojo vidaus produkto augimas buvo gerokai mažesnis nei dauguma tikėjosi. Remiantis statistika, šalies ekonomika ūgtelėjo vos 0,2 proc. (prognozė 1,0 proc.), nuo prieš tai buvusių 2,2 proc. JAV FED‘as teigė, kad toks augimas nėra blogas ženklas ir jo nereikėtų stipriai sureikšminti. Pagrindiniai veiksniai, kurie stipriai lėmė BVP augimą buvo neįprastai šalta žiema ir stipriai kritusios naftos kainos, dėl pastarųjų mažėjo investicijos ir augo nedarbas šiame sektoriuje. O žvelgiant į praeitį, 2014 metų pirmąjį ketvirtį šalies ekonomika smuko -2,1 proc., nuo 2013 metų ketvirtą ketvirtį buvusio 3,5 proc. augimo. Tačiau Federalinių rezervų banko teigimu, mažėjantis bendras nedarbas ir augančios gyventojų pajamos padės išlaikyti Valstijų BVP augimo tempą aukštame lygyje. Šiandien bus paskelbtas euro zonos nedarbo lygis, kuris turėtų sumažėti nuo 11,3 proc. iki 11,2 proc. Taip pat aktuali informacija bus iš JAV, kur paaiškės savaitinis bedarbių paraiškų skaičius (-1,6 proc.) bei vartotojų pajamų (+0,2 proc.) bei išlaidų (+0,5 proc.) pasikeitimas.

Valiutų rinkos

Vakar dieną FED‘as paskelbė, kad bazinės palūkanų normos šalyje išliks nepakitusios dar kuris laikas ties 0,25 proc. Taip pat banko atstovų pasisakymai apie palūkanų kėlimą išsiskyrė, vieni teigia, kad palūkanos turi būti keliamos nedelsiant, kitų nuomonė, kad nereikia skubėti ir palaukti tvaresnių ekonomikos augimo ženklų. FED‘as ir vėl rinkos dalyviams nedavė aiškaus signalo, kada bus didinama bazinė palūkanų norma, o tai tik patvirtina, kad pakėlimas įvyks ne taip greitai, kaip buvo tikėtasi. Pagrindinės valiutų poros EUR/USD kursas trečiadienį šoktelėjo net 1,34 proc. iki 1,1128 lygio, paskelbus ne tokius džiuginančius JAV BVP duomenis. Šiandien ryte pagrindinių valiutų santykis susitraukė 0,4 proc. iki 1,1080 ribos. Šiandien bus paskelbtas metinis euro zonos infliacijos lygis, kuris kaip tikimasi pereis iš neigiamos zonos (-0,1 proc.) į neutralią (0,0 proc.). Nors tai nėra labai didelis pasikeitimas, tačiau jis pabrėžtų ECB vykdomos monetarinės politikos naudą – išjudinant infliacijos lygį ir siekiant 2,0 proc. ribos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos šalių akcijų rinkų bendras indeksas Baltic Benchmark vakar dieną kilo 0,07 proc. ir pagrindinė varančioji šio pokyčio jėga buvo iš Rygos biržos, kurios indeksas stiebėsi 0,32 proc. Tuo tarpu OMX Vilnius indeksas krito -0,19 proc., o OMX Tallinn traukėsi -0,11 proc. Rygoje investuotojų optimizmas buvo jaučiamas trijose pozicijose „Latvijas balzams“ (+3,45 proc.), „Latvijas kuģniecība“ (+2,88 proc.) bei „Ventspils nafta“ (+0,93 proc.), - svarbesnių naujienų bendrovės nepaskelbė. Šią savaitę lyderio pozicijoje pagal aktyvumą išlieka azartinių lošimų bendrovė „Olympic Entertainment Group“. Pozicijoje vakar dieną, dominuojant smulkiems investuotojams, buvo perleista akcijų už 194 tūkst. eurų, o akcijos vertė krito 4,95 proc., tačiau įskaitant dividendus, akcijos vertė išliko nepakitus. Toks aktyvumas yra siejamas su tuo, kad trečiadienį buvo diena, kuri nebegarantuoja teisės į bendrovės numatomus dividendus, todėl investuotojai, užsifiksavę dividendus, siekė parduoti akcijas. Šiandien „Invalda LT“ paskelbė apie ketinimą teikti savanorišką oficialų siūlymą „INVL Technology“ (0,00 proc.; 1,65 euro už akciją.) akcijoms supirkti (termino pradžia nenurodoma). Taip pat nurodė, kad už superkamas akcijas bus mokama 1,61 euro. Remiantis informacija, „INVL Technology“ per 2014 metus pajamos augo iki 2,9 mln .eurų, o per šį laikotarpį veiklos pelnas sudarė 2,8 mln. eurų.