Šiandien investuotojai visame pasaulyje lūkuriuos informacijos iš JAV. Po pietų bus paskelbtas JAV pirmojo ketvirčio BVP augimo tempo išankstinis įvertis. Prognozuojama, kad sausio-kovo mėnesiais didžiausia pasaulyje ekonomika sulėtino apsukas ir, perskaičiavus į metinį tempą, augo 1 proc. (palyginti su +2,2 proc. praėjusį ketvirtį).

Šiandien vakare sprendimą dėl pinigų politikos paskelbs JAV Federalinės rezervų sistemos (angl. FED) atvirosios rinkos komitetas (angl. FOMC). Kaip ne kartą pabrėžė FED vadovė Dženet Jelen (Janet Yellen), šiame posėdyje palūkanų norma didinama tikrai nebus. Tad rinkos dalyvių dėmesys bus sutelktas į tai, ar, dažnai su lūkesčiais prasilenkusių makroekonominių duomenų kontekste, keičiasi FED požiūris į šalies ekonomikos pasiruošimą pinigų politikos normalizavimui artimiausiais mėnesiais. 73 proc. „Bloomberg“ agentūros atliktoje apklausoje dalyvavusių analitikų mano, kad pirmąjį ketvirtį sulėtėjęs JAV ekonomikos augimas privers FED atidėti sprendimą kelti palūkanų normą bent iki rugsėjo mėnesio. Tai, kad rinkos dalyviai tikisi sušvelnėjusio FED tono, iliustruoja į viršų šoktelėjęs euro ir JAV dolerio kursas (šįryt 1EUR: 1,097 USD).

Šiandien ekonominių rodiklių kalendorius, be JAV duomenų, pateiks informacijos ir iš euro zonos. Prognozuojama, kad kovo mėnesį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, pinigų kiekis regione augo 4,3 proc. (vasarį 4 proc.) ir šios krypties nuosekliai laikosi nuo pat praėjusių metų balandžio. Manoma, kad vartojimo kainos didžiausioje euro zonos ekonomikoje Vokietijoje, nors per mėnesį ir smuktelėjo 0,1 proc., per praėjusius metus augo 0,4 procento. Primename, kad dar sausį Vokietijoje buvo užfiksuota 0,4 proc. defliacija.

Baltijos šalių biržose dominavo prekyba Estijos bendrovių akcijomis (OMXT -0,88 proc.), o investuotojų susidomėjimas Lietuvos bendrovių akcijomis buvo gerokai mažesnis (OMXV -0,43 proc.). Aktyviausiai prekiauta pirmojo ketvirčio veiklos ataskaitą paskelbusios „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, kurių kaina nepakito. Šiandien įsigyjant šios bendrovės akcijų teisė į dividendus jau nebepriklausys, todėl kaina biržoje turėtų koreguotis apytiksliai dividendų dydžiu (0,10 euro). „Silvano Fashion Group“ (+2,05 proc.) akcijų kaina, nepaisant kritusio Talino biržos indekso, padidėjo. Tai panašu į techninę korekciją po pirmadienį įvykusio akcijų išsipardavimo, per kurį bendrovės akcijos smuko net 5,19 procento. Didesni kainų svyravimai artimiausiu metu greičiausiai išliks, o prekyboje dominuos trumpalaikio pelno ieškantys investuotojai. Rinkos flagmano „Tallink Grupp“ (-1,78 proc.) kaina vis dar krenta ir per balandžio mėnesį jau yra sumažėjusi 5,3 procento. Biržoje nesusiformuoja pakankama paklausa „sugerti“ vieno stambesnio investuotojo parduodamam akcijų kiekiui, tačiau kainai krentant vis žemiau galima tikėtis aktyvesnių pirkėjų veiksmų. Šiandien vyks TEO LT, „Aprangos“ ir „Pieno žvaigždžių“ eiliniai visuotiniai akcininkų susirinkimai, o rytoj „Apranga“ planuoja paskelbti pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus.