Žinoma, įmonėms gerai, kol šioje valstybėje yra paklausa. Vakar Kinijos importo duomenys parodė, kad šis rodiklis kovo mėn. traukėsi -12,7 proc. (prognozė -10,0 proc.) nuo prieš tai buvusio -20,5 proc. smukimo. Tuo tarpu analitikai prognozavo, kad eksportas šalyje turėtų išaugti 9,0 proc., bet reali situacija parodė kritusį net -15,0 proc. eksportą, kai praėjusį mėnesį rodiklio šuolis sudarė net +48,3 proc. Į tokius Kinijos ekonomikos rodiklius gana aktyviai reagavo JAV akcijų rinkos (S&P 500 -0,46 proc.), matant lėtėjančius pasaulinius paklausos/pasiūlos pasikeitimų ženklus. Šiandien investuotojų žvilgsniai kryps į euro zonos vasario mėn. pramonės užsakymų apimtys, kurie tikėtina augs nuo -0,1 proc. iki 0,4 proc. O taip pat JAV bus paskelbta informacija apie kovo mėn. mažmeninių pardavimų apimtis, kurios, remiantis prognozėmis, stiebsis 1,1 proc. nuo vasarį buvusio -0,6 kritimo.

Valiutų rinkos

Pirmadienį EUR/USD valiutų kursas toliau krito, pastarojo lygiui išsilaikant ties 1,0580 riba. Dauguma kreditorių labai neigiamai žiūri į Graikijos nesugebėjimą pateikti užtikrintų reformų planą dėl šalies finansinio stabilumo, kuris garantuotų finansavimo tęstinumą. Atrodo, kad šalies ministras pirmininkas vaikšto ant atbrailos krašto, balansuodamas tarp kreditorių ir šalies piliečių, atvėrusių pastarajam duris į parlamentą. Dauguma kreditorių pasisako, kad Graikijai būtina mažinti viešojo sektoriaus išlaidas - pensijos, darbo užmokestis. Tokie veiksmai žinoma sukeltų žmonių nepasitenkinimą, bet gal tai būtų mažesnė blogybė, negu apskirtai užšaldyti šalies viešojo sektoriaus finansavimą. Taigi ir toliau investuotojai atidžiai stebės Graikijos finansines peripetijas, šiandien ryte EUR/USD valiutų kursui laikantis ties 1,0540 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Savaitė prasidėjo pesimistinėmis investuotojų nuotaikomis Baltic Benchmark indeksas krito 0,12 proc., o pirmadienio prekybos sesijos apyvarta siekė 812,77 tūkst. eurų. Didžiausia apyvarta (105,57 tūkst. eurų) bei aukščiausias akcijos vertės kilimas (+3,4 proc.) buvo pastebėtas moteriško apatinio trikotažo bendrovės „Silvano Fashion Group“ pozicijoje. Po pastarosios bendrovės Talino biržoje sekė elektros inžinerijos ir telekomunikacinių sistemų bendrovė „Harju Elekter“ savo pozicijoje pasiekusi 24,19 tūkst. eurų, o įmonės akcijos vertė pakilo 1 procentu. Vilniaus birža aktyvumu nepasižymėjo, o didžiausio investuotojų dėmesio susilaukė telekomunikacines paslaugas teikianti bendrovė „TEO LT“ ir elektros skirstymo ir tiekimo bendrovė „LESTO“. Šių bendrovių apyvartos siekė 18 tūkst. ir 4,34 tūkst. eurų, o akcijų vertės keitėsi +0,92 proc. ir -0.1 procento atitinkamai. Rygoje aktyviausiai buvo prekiaujama laivybos bendrovės „Latvijas Kugnieciba“ akcijomis (+2,92 proc.), bendrai apyvartai siekiant 63,49 tūkst. eurų.