Taip pat vakar dieną paaiškėjo, kad euro zonos vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas pralenkė prognozes (-6,0) ir pakilo nuo -6,7 iki -3,7 ribos, pasiekiant 2007 metais buvusį lygį. Tuo trapu JAV esamų gyvenamųjų namų pardavimai stiebėsi nuo 4,82 mln. iki 4,88 mln., tačiau nepasiekė aukštesnės prognozės – 4,9 mln. Taipogi prognozės rodo, kad šiandien naujų gyvenamųjų namų pardavimai vasario mėnesio duomenimis turėtų susitraukti 3,53 proc. Atrodo, kad šiuos nekilnojamojo turto pardavimo pokyčius tam tikra prasme jau veikia FED‘o numatomos bazinės palūkanų normos pakėlimas, kuris automatiškai pabrangins skolinimąsi. Bendrai vakar dieną nuotaikos JAV buvo neigiamos, indeksams S&P 500 (-0,17 proc.) ir Dow Jones (-0,06 proc.) nežymiai krentant. Šiandien bus paskelbtas Vokietijos, euro zonos ir JAV preliminarus kovo mėnesio gamybos sektoriaus aktyvumas. Tikimasi, kad Europoje duomenys rodys augimą, tuo tarpu JAV – kris.

Valiutų rinkos

Atrodytų, kad euras prieš JAV dolerį įgavo antrą kvėpavimą per pastarąsias dienas stiprindamas savo vertę. Pirmadienį EUR/USD valiutų kursas kilo 0,78 proc. (1,0930), nors ir rinkose sklando neaiškumas (50 proc./50 proc.) dėl Graikijos pasitraukimo iš euro zonos bei ECB vis intensyvesnės ECB ekonomikos skatinimo programos. Šiandienos prekybos metu EUR/USD valiutų kursas gali aktyviau reaguoti į JAV skelbiamą vasario mėnesio infliacijos normą, kiuri turėtų peršokti iš neigiamos 0,7 proc. į teigiamą 0,2 proc. Žinoma, metinis infliacijos lygis turėtų išlikti nepakitęs ties -0,1 proc. Tačiau bet kokiu atveju mėnesio pokytis brėžia palankias perspektyvas, kad tikėtina perkamoji galia ir augantis vartojimas judina šalies ekonomiką. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas nerodo didesnių svyravimų ir laikosi ties 1,0920 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Savaitę Baltijos šalių indeksai pradėjo krisdami: Vilniaus koregavosi -0,14 proc., Rygos sumažėjo -0,37 proc., o Talino buvo slegiamas -0,04 proc. Bendras investuotojai aktyvumas akcijomis sudarė 491 tūkst. eurų, iš kurių net 104 tūkst. estiško kapitalo bendrovės „Silvano Fashion Group“ pozicijoje. Kaip ir vakar dieną aktyviau prekybą bendrovės akcijomis vykdė smulkesni investuotojai, stumdami akcijos vertę iki 1,38 euro už akciją su -0,72 proc. neigiamu pokyčiu. Žinoma, stipresnė pasiūla jautėsi iš vieno tarpininko, tai tikėtina stambesnis investuotojai stengėsi išparduoti turimas akcijas ir perskirstyti savo turimo portfelio struktūrą. Pirmadienį žiniasklaidos bendrovė „Ekspress Grupp“ išplatino konsoliduotą metinę suvestinę, kurioje teigiama, kad bendrovės pajamos per 2014 metus augo 5 proc., o grynasis pelnas stiebėsi net 30 proc. Ši informacija sužadino smulkiuosius investuotojus, kurie 13 sandorių metų perleido akcijų už 20,8 tūkst. eurų, o akcijos vertę momentiškai padidino 4,92 proc. iki 1,28 euro už akciją. Šiandien ryte ūkio paskirties žemės valdymo ir plėtros bendrovė „INVL Baltic Farmland“ paskelbė, kad pajamos 2014 metais sudarė 229 tūkst. eurų, o grynasis pelnas pasiekė 89,4 tūskt. eurų. Taip pat bendrovė teigia, kad visuotinio akcininkų sprendimu buvo priimta, kad akcininkai gaus dalį grynojo pelno dividendais, kurie sudarys 0,06 euro už akciją. Vakar dieną šios bendrovės pozicijoje nebuvo sudarytas nei vienas sandoris, akcijos vertei išliekant ties 2,7 euro.