Už Atlanto pagrindiniai regiono indeksai taip pat rodė gana aktyvų kilimą, S&P 500 ir Dow Jones atitinkamai pakylant po 1,35 proc. ir 1,29 proc. Paskelbti geri, tačiau prognozių nepateisinę JAV makroekonominiai rodikliai, akcijų rinkų investuotojus kiek nuramino ir sumažino spekuliacijas dėl tikėtina greitesnio FED‘o bazinės palūkanų normos pakėlimo. Pirmadienį paaiškėjo, kad vasario mėnesį pramonės produkcijos indeksas pakilo 0,1 proc. nuo prieš tai buvusio -0,3 proc. mažėjimo (prog. 0,2 proc.), o Niujorko FED‘o gamybos sektoriaus indeksas susitraukė nuo 7,78 iki 6,9, tuo trapu prognozės rodė 8,0 kilimą. Šiandien svarbesnių makroekonominių naujienų sulauksime iš Vokietijos, kur paaiškės, kaip yra vertinama esama bei ateities verslo aplinkos situacija. Taipogi investuotojų dėmesys kryps į JAV, kur investuotojai matys situaciją kaip apsikeitė pradėtų statyti naujų būstų apimtys. Remiantis prognozėmis, šviesesnė situacija brėžiama Europoje, rodikliams kylant, o JAV pastarasis rodiklis pradžiuginti investuotojų neturėtų.

Valiutų rinkos

EUR/USD valiutų kuras dienos pabaigoje išsilaikė ties 1,0590 riba, sudarant 0,93 proc. pakilimą. Šiuo metu investuotojai stebi situaciją dėl Graikijos, šaliai stengiantis laviruoti tarp įsipareigojimų kreditoriams bei populistinių tikslų vykdymo šalies gyventojams. Artėja balandžio mėnuo, kurio metu Graikija turės pateikti įrodymus, kaip jie stengiasi valdyti šalies finansinius srautus, kad užsitikrintų ateityje papildomą paramą. Taip pat vakar dieną JAV ekonominiai rodikliai nuvylė valiutų rinkų investuotojus, JAV dolerio vertei susilpnėjant prieš eurą. Šiandien paaiškės kaip apsikeitė euro zonoje vasario mėnesio infliacijos lygis. Tikimasi, kad mėnesinis pokytis pakils nuo -1,6 proc. iki 0,6 proc. Taip pat rytoj bus skelbiamos FED‘o bazinės palūkanų normos, tačiau prognozės rodo, kad jos išliks nepakeistos. Taigi jeigu FED‘as visgi ryžtųsi pakeisti bazinę palūkanų normą į teigiamą pusė, tai momentiškai sustiprintų JAV dolerį prieš kitas pagrindines valiutas.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienis prasidėjo pozityviomis investuotojų nuotaikomis - OMX Baltic Benchmark indeksas pakilo 0,41 proc., bendra akcijų apyvarta siekė 726 tūkst. eurų, o aktyviausia prekyba vyko Talino ir Vilniaus biržose. Didžiausia dienos apyvarta (194 tūkst. eurų) vakar buvo pasiekta moteriško apatinio trikotažo bendrovės „Silvano Fashion Group“ pozicijoje, o akcijos vertė pakilo 1,53 proc. iki 1,33 EUR. Vakar „Swedbank“ analitikų atnaujintoje pastarosios bendrovės akcijų analizėje pranešama, kad dėl prognozuojamo 2015 metų vartojimo Rusijoje kritimo 30 proc. (EUR) ir stipraus BVP susitraukimo, įmonė susidurs su pardavimų sunkumais, ko pasėkoje analitikai nustatė žemesnę tikslinę akcijos kainą (buvusi reikšmė 1,80 EUR, nauja – 1,40 EUR). Kaip ir buvo tikėtasi, po penktadienį paskelbtos naujienos apie stiprų pardavimų prieaugį (51 proc.) investuotojai buvo aktyvūs farmacijos bendrovės „Olainfarm“ pozicijoje. Įmonės akcijos vertė šoktelėjo 5,40 proc., o bendra prekybos apyvarta siekė 86 tūkst. eurų. Vilniaus biržoje aktyviausia prekyba (85 tūkst. eurų) vyko vienintelio listinguojamo biržoje banko „Šiaulių Bankas“ pozicijoje, nepaisant to įmonės akcijų vertė nukrito 0.33 procento. Didžiausią akcijos augimą (+3.65 proc.) Vilniaus biržoje parodė popieriaus gaminių bendrovė „Grigiškės“, bendrai dienos apyvartai siekiant 31 tūkst. eurų.