JAV investuotojai nuo pat pirmųjų prekybos minučių skaudžiai reagavo į paskelbtą darbo rinkos statistiką (S&P 500 -0,44 proc.; Dow Jones -0,58 proc.). Reikšmės parodė, kad vasario mėnesį šalyje buvo sukurta privačiame sektoriuje mažiau darbo vietų nei tikėtasi. Analitikai prognozavo, kad darbo vietų pokytis pasieks 219 tūkst., tačiau reali reikmė apsistojo ties 212 tūkst. ir buvo net 15,2 proc. mažesnė nei laikotarpį prieš tai (sausio mėnesio perskaičiuota reikmė – 250 tūkst.). Ketvirtadienį tarp aktualių makroekonominių naujienų euro zonoje bus ECB skelbiamos bazinės palūkanų normos, kurios tikėtina išliks nepakitusios. Tuo tarpu JAV bus išplatinta informacija apie savaitinį bedarbių paraiškų skaičių bei fabrikų užsakymų apimtys. Abu rodikliai turėtų rodyti teigiamą pokytį, pirmajam sumažėjant 5,7 proc., o antrajam išaugant nuo -3,4 proc. iki 0,2 proc. Taip pat šiandien buvo paskelbtas Vokietijos sausio mėnesio fabrikų užsakymų rodiklis. Remiantis statistika jis sumažėjo -3,9 proc., nuo prieš tai laikotarpį buvusio 4,4 proc. augimo.

Valiutų rinkos

Vakar dieną euro vertė prieš JAV dolerį silpnėjo 1,14 proc., EUR/USD valiutų kursui lakantis ties 1,1075 lygiu. Paskelbti JAV blogesni darbo rinkos rodikliai buvo nustumti į šoną, laukiant šiandien numatomo ECB susirinkimo (15:30 val.). Tikėtina šiandien investuotojai išgirs, kokia kryptimi eis ECB monetarinė politika, bet viena aiškų, kad dideli pinigų srautai bus nukreipti į euro zonos regiono skatinimą, o tai automatiškai mažins euro vertę prieš kitas pagrindines valiutas. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas dar susitraukė -0,32 proc. iki 1,1035 lygio.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienį tik Vilniaus (+0,12 proc.) indeksas rodė prieaugį, tuo trapu Talino liko nepakitęs, o Rygos indekso vertė krito -0,54 proc. Bendras investuotojų aktyvumas buvo ganėtinai vangus ir persisvėrė per 524 tūkst. eurų ribą. Paskelbta informacija apie bendrovių „Lesto“ ir „Lietuvos Dujos“ susijungimo procedūrą sužadino smulkesnių investuotojų smalsumą, stumiant akcijų vertes į viršų, o pozicijose aktyvumui pasiekiant atitinkamai po 19,8 tūkst. ir 15,9 tūkst. eurų. Bendrai pagal aktyvumą lyderio pozicijoje išliko laivybos transporto kompanija „Tallink Grupp“. Investuotojai 28 sandoriais apsikeitė akcijomis už 90,8 tūskt. eurų, o akcijos vertė liko stabili ties 0,84 euro už vienetą. Šiandien azartinių lošimų bendrovė „Olympic Entertainment Group“ (0,00 proc.) išplatino pranešimą, kad didinant rinkos dalį Estijoje, buvo padaryti įsigijimai, perimant kito azartinių lošimų operatoriaus lošimų namus. Tai gera žinia investuotojams, matant, kad bendrovė nuosaikiai vykdo plėtrą, kuri tikėtina ateityje generuos didesnes pajamas.