Panašu, kad už Atlanto pagrindinis investuotojų dėmesys buvo sukoncentruotas į pelno fiksavimą, kuris tikėtina kurį laiką gali pristabdyti didžiųjų indeksų trendo ėjimą į viršų. Antradienį elektroninio tinklo pardavimų bendrovės „Alibaba Group Holding Ltd.“ akcijos vertė krito -2,88 proc. ir pasiekė žemiausią lygį nuo pat akcijų prekybos starto rugsėjo mėnesį. Šiandien euro zonoje bus paskelbta paslaugų sektoriaus užsakymų apimtys, kurios prognozuojama išliks nepakitusios. Tuo tarpu analitikai pesimistiškiau nusiteikę dėl mažmeninės prekybos, kurio turėtų sausio mėnesį parodyti 2,3 proc. kilimą nuo prieš tai buvusio 2,8 proc. pokyčio. Šiandien ryte Azijos rinkose nuotaikos yra permainingos indeksams Nikkei 225 (-0,59 proc.) ir CSI 300 (+0,24 proc.) pasukant į priešingas puses. Todėl galime tikėtis, kad prekyba šiandien dieną Europoje gali būti taip pat permaininga.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas pakilo 0,21 proc. (1,1200), eurui stiprėjant prieš JAV dolerį. Šiandien galime tikėtis aktyvesnės prekybos pastarąja valiutų pora, kai bus skelbiamas privataus sektoriaus dirbančiųjų gyventojų pokytis. Remiantis prognozėmis, šis rodiklis vasario mėnesį turėtų pakilti nuo 213 tūkst. iki 219 tūskt. ir tai turėtų paskatinti pažvelgti į šalies ekonomiką iš teigiamos perspektyvos. Taip pat investuotojai lauks ketvirtadienio, kuomet paaiškės kokių veiksmų imsis ECB dėl bazinių palūkanų normų bei euro zonos ekonomikos skatinimo politikos. Trečiadienio ryte EUR/USD valiutų kursas stipriai nepasikeitė nuo vakar dienos ir laikos ties 1,1170 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį Baltic Benchmark indeksas išlaikė 0,37 proc. augimą, nors prekybos diena baigėsi 21 bendrovės vertei traukiantis, o 14 bendrovių akcijų kainai kylant. Bendras trijų biržų aktyvumas viršijo 995 tūkst. eurų ir aktyviausiai investuotojai keitėsi vertybiniais popieriais Talino (+0,82 proc.) biržoje. Tiesioginių sandorių pagalba į pirmąsias vietas pagal apyvartą išsiveržė laivybos transporto bendrovė „Tallink Grupp“ (1,2 proc.). taip pat aktyviai prekyba vyko „Tallinna Kaubamaja“ (5,24 proc.) pozicijoje ir ją paskatino dar pirmadienį po prekybos paskelbti finansiniai veiklos duomenys bei informacija, kad akcininkams bus paskirstytas pelnas dividendais, išmokant 0,4 euro centų už turimą akciją. Vakar buvo išplatintas pranešimas, kad yra planuojamas „Lesto“ ir „Lietuvos dujos“ sujungimas. Kol kas papildomų detalių nėra paskelbta kaip šis procesas atrodys. Antradienį „Lietuvos dujos“ akcijos vertė stiebėsi 3,03 proc. priartėjant prie aukščiausio lygio, kuris buvo 2005 metais. Tuo trapu „Lesto“ kilo santūriau ir fiksavo 0,91 proc. vertės padidėjimą. Tikėtina pastarosiose pozicijose šiandien sulauksime didesnio aktyvumo, sklandant įvairioms investuotojų spekuliacijoms. Šiandien Baltijos akcijų rinkose bendrovės nenumačiusios skelbti svarbesnių naujienų, todėl prekybos tendencijos priklausys nuo anksčiau paskelbtų bendrovių rezultatų bei nuotaikų Europos akcijų rinkose.