Vykstant valdomų paketų persiskirstymui tarp stambesnių kreipiamųjų sistemų bendrovės akcininkų, iš viso šiandien buvo perleista 115,2 tūkst. arba 1,1 proc. “Vilniaus Vingio” įstatinio kapitalo, mokant po 5 litus už vienetą, o apyvarta siekė 576 tūkst. litų.

Tuo tarpu bendra akcijų rinkos apyvarta nepertraukiamos prekybos metu pasiekė 1,929 mln. litų. Rinkos dalyviai sudarė iš viso 294 sandorius 31 bendrovės akcijomis, o teigiamą ir neigiamą kainos pokytį užfiksavusių pozicijų santykis buvo 12 ir 11.

Taip pat aktyviau šiandien prekiauta “Lietuvos telekomo” (LTEL) ir “Mažeikių naftos” (MAZN) akcijomis. Jų nepertraukiamos prekybos metu įsigyta už 264 tūkst. litų ir 224 tūkst. litų, o kaina kilstelėjo atitinkamai 0,9 proc., iki 2,23 lito, ir 1,2 proc., iki 7,89 lito.

Rinkos dalyvius pastarosiomis dienomis aktyviau domėtis telekomo akcijomis skatina naujienos apie tai, jog bendrovė įsigijo opcioną, kuriuo pasinaudojusi galėtų kartu su kitais Baltijos šalių fiksuoto ryšio operatoriais įsigyti informacinių technologijų grupę “MicroLink”. Faktiškai papildomos rinkos dalies įgijimą reiškiantis sandoris rinkoje vertinamas pozityviai, nes ne tik leistų padidinti kooperacijos tarp telekomų efektyvumą bet ir prisidėtų prie bendrovės paslaugų portfelio sustiprinimo bei duotų papildomų pajamų ateityje.

Vis tik artimiausiu metu didesnių telekomo kainos pokyčių būtų galima sulaukti tik po to, kai bus gauta daugiau naujienų iš bendrovės stovyklos dėl “Microlink” akcijų įsigijimo kainos. Negalima atmesti tikimybės, jog sandorio teise gali būti ir nepasinaudota, jei būtų gautos neigiamos perkamos įmonės kompleksinės analizės ir konkurencijos priežiūros institucijų išvados.

Artėjant “Mažeikių naftos” akcijų paketo perėmimo dienai, rinkoje naujienų bei gandų apie šią bendrovę pažeriama vos ne kasdien. Tai daugiausia ir prisideda prie aktyvių investuotojų veiksmų šioje pozicijoje. Tarp paskutiniųjų žinių, susijusių su šiomis akcijomis, būtų galima paminėti Rusijos naftos bendrovės TNK-BP atsiradimą potencialių Mažeikių bendrovės pirkėjų sąraše.

TNK-BP deklaruojamas vadovavimasis tarptautinio verslo principais, kuomet sandoriai sudaromi atsižvelgiant į visų dalyvių naudą, bei akcininkų struktūra kol kas nuteikia gana optimistiškai. Kita vertus, koncernas galėtų būti vertinamas kaip stipresnis, nei šveicarų “Vitol”, kandidatas perpirkti “Mažeikių naftos” akcijas ir dėl to, kad užsiima ir naftos gavyba, o ne tik perdirbimu ar prekyba.

Po vakarykščio kainos šoktelėjimo 6 proc., penktadienį “Lifosos” (LIFO) akcijos kaina koregavosi žemyn 3,1 proc., iki 18,5 lito ir atsidūrė labiausiai pigusių vertybinių popierių sąrašo priekyje. Šių akcijų nepertraukiamos prekybos metu buvo suprekiauta už 112 tūkst. litų. Atrodo, jog pasiektas kainos lygmuo yra priimtinas nemažai daliai investuotojų, nutarusių pasinaudoti palankia proga užfiksuoti pelną bei susimažinti šių akcijų dalį savo portfeliuose. Vis tik labai tikėtina, kad “Lifosos” akcijos, tikintis gerų bendrovės antrojo ketvirčio veiklos rezultatų, išliks investuotojų akiratyje ir artimiausiu metu.

Rinką taip pat pasiekė naujienos apie tai, jog Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas ketina “Šiaulių bankui” (SAUB) organizuoti 12 mln. eurų sindikuotą paskolą, kurios didžiąją dalį numatoma skirti smulkiam ir vidutiniam verslui finansuoti. Didesnės investuotojų reakcijos ši žinia nesulaukė, nes rinkos dalyviai jau anksčiau buvo įskaičiavę į “Šiaulių banko” akcijų kainą pigesnį banko skolinių lėšų refinansavimą subordinuotomis kredito linijomis po to, kai vasarą “Šiaulių banko” akcininku taps ERPB.

JT finansų analitikas Andrius Adomkus

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją