FED‘as komentuodamas bazinės palūkanų normos kėlimo perspektyvas užsiminė, kad šalies ekonomika dar nėra visiškai stabiliame lygyje. Taip pat vakar dieną paaiškėjo, kad paskelbtas pramonės produkcijos indeksas sausio mėnesį augo nuo -0,3 proc. iki 0,2 proc., o tai buvo lėtesnis augimas nei tikėtasi. Šiandien dieną prie skelbiamų svarbesnių makroekonominių naujienų galėtume priskirti euro zonos vartotojų pasitikėjimo indeksą bei JAV savaitinį bedarbių paraiškų skaičių. Remiantis prognozėmis, abu rodikliai turėtų parodyti teigiamą pokytį, pirmajam išaugant 11,7 proc., o antram sumažėjant 4,8 proc., t.y. nuo 304 tūkst. iki 290 tūkst. darbuotojų paraiškų per savaitę. Šiandien ryte didžiųjų Europos indeksų ateities sandorių reikšmės rodo nežymius pakilimus, todėl tikėtina prekyba ketvirtadienį startuos teigiama augimo linkme.

Valiutų rinkos

Paskelbtame JAV sausio mėnesio FED‘o susirinkimo protokole investuotojai įžvelgė, kad bazinių palūkanų normos kėlimas nebus toks greitas procesas kaip anksčiau manyta. Protokole pabrėžiama, kad aukštos palūkanų normos gali pristabdyti augančią šalies ekonomiką, kuri dar nėra pasiekusi užtikrinto tvirtėjimo. Taip pat bazinių palūkanų normų pakėlimas momentiškai sustiprintų JAV dolerį prieš eurą, o tai neigiamai apsilieptų JAV eksportui, šalies produkcijai tampant užsienį brangesnei bei mažiau konkurencingai. Taipogi užsienio valiutų investuotojams svarbu, kaip išsispręs Graikijos finansinio stabilumo užtikrinimas, kuris kelią grėsmę euro zonos stabilumui, taip kylant rizikai, kad euro vertė prieš JAV dolerį gali neigiamai koreguotis. Vakar dieną EUR/USD valiutų kuras buvo apsistojęs ties 1,1345 lygiu, o šiandien nežymiai pakilo 0,63 proc. ir siekia 1,1415 ribą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienį Baltijos akcijų rinkose apyvarta buvo gerokai aukštesnė nei įprastai ir sudarė 3,39 mln. eurų. Vilniaus (0,26 proc.) ir Rygos (0,89 proc.) biržų indeksai kilo, tuo trapu Talino neigiamai koregavosi 0,08 proc. Didžiausias prekybos aktyvumas buvo pasiektas azartinių lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje, akcijos vertei apsistojant ties 1,91 euro už akciją. Tačiau po prekybinėje sesijoje buvo sudarytas tiesioginis sandoris, kuriuo investuotojai dar sutartinai apsikeitė 719 tūkst. akcijų už 1,915 euro/vnt. Taip pat Talino biržoje aktyvumu nenusileido mažmeninių prekybos tinklų bendrovė „Tallinna Kaubamaja“, investuotojams kilstelint akcijos vertė 0,54 proc. ir bendrai su tiesioginiu sandoriu sudarant daugiau nei 1 mln. eurų apyvartą. Vilniaus biržą taip pat palietė stambesni investuotojai, kurie agro verslo bendrovės „Linas Agro Group“ akcijomis paskutinėmis prekybos minutėmis sudarė tiesioginį sandorį, kuriuo buvo perleista 250 tūkst. akcijų už 0,736 euro už vienetą. Vakar dieną „Lesto“ paskelbė, kad nustatė tikrąją turto vertę 2014 m. gruodžio 31 dienai. LESTO grynasis pelnas, neįvertinus ilgalaikio materialiojo turto vertinimo rezultatų, 2014 metais buvo beveik dukart didesnis nei 2013 metais, tuo trapu įskaičiavus ilgalaikio materialiojo turto rezultatus, bendrovės grynasis nuostolis pasiekė 163,346 mln. eurų. Vakar dieną bendrovės pozicijoje aktyvumas nebuvo didelis (3,1 tūkst.) akcijos vertei išliekant nepakitusiai ties 1,0 euro už akciją.