Reaguodami į optimizmo teikiančias naujienas, pagrindiniai akcijų indeksai vakar kiek atsitiesė (Europos EURO STOXX +0,15 proc., JAV S&P 500 +0,16 proc.). EUR/USD kursas šįryt balan! suoja arti 1,14 JAV dolerio už eurą ribos. Investuotojų Azijoje nuotaikos dar geresnės (09:00 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +1,18 proc.). Kaip ir tikėtasi, vakar vykusiame posėdyje Japonijos centrinis bankas nepakeitė praėjusiais metais paskelbtos turto supirkimo programos apimties (80 trln. jenų per metus).

ZEW tyrimų instituto duomenimis, didžiausios euro zonos ekonomikos Vokietijos investuotojų esamos būklės vertinimas ir ateities lūkesčiai vasarį toliau gerėjo ir pasiekė aukščiausią lygį pastarųjų metų laikotarpiu (45,5 ir 53 punktai atitinkamai). Žemos naftos kainos, silpnas euras ir kovą pradedama Europos  centrinio banko plataus masto kiekybinio skatinimo programa palaiko investuotojų ir analitikų optimizmą dėl regiono atsigavimo. Vokietijos centrinis bankas patvirtino, kad šalies ekonomika stiprėja greičiau, negu buvo tikėtasi, todėl ūkio plėtra šiais metais gali pralenkti gruodžio mėnesio prognozę (1 proc.).

Šiandien ekonominių rodiklių kalendoriuje gausu JAV informacijos. Be įprastų kas mėnesį skelbiamų būsto rinkos ir pramonės produkcijos duomenų, investuotojai atidžiai vertins sausį vykusio Federalinio rezervų banko (FED) susirinkimo ataskaitą. Po šio posėdžio paskelbtame pranešime pirmą kartą atkreiptas dėmesys, kad, analizuodamas sąlygas pinigų politikos griežtinimui, FED vertins ir pasaulio mastu vykstančius pokyčius (pavyzdžiui, smarkiai atpigusios naftos poveikį). Susirinkimo ataskaita galėtų atskleisti, kokios pozicijos, kantriai judant pinigų politikos normalizavimo keliu, laikosi dauguma atvirosios rinkos komiteto narių.

Baltijos šalių biržose bendra indeksų kryptis nesusiformavo – Taline aktyvesni buvo pardavėjai (OMXT -0,65 proc.), o Vilniuje akcijų kainos beveik nekito (OMXV -0,04 proc.). Prekybos apimtys Taline buvo daugiau negu 10 kartų didesnės negu Vilniuje. Daugiausiai rinkos dalyvių dėmesio teko „Silvano Fashion Group“ (-4,17 proc.). Jau kurį laiką prekyba bendrovės akcijomis yra viena iš aktyviausių regione. Dalis investuotojų tikisi, kad akcijų kaina yra sumažėjusi per stipriai ir artimiausiu metu turėtų pakilti, tačiau netrūksta ir manančių, kad ateityje bendrovės veiklos rezultatai dėl karo Ukrainos rytuose dar pablogės, todėl skuba jos akcijas parduoti. Vilniaus biržoje didžiausia apyvarta pasiekta prekiaujant „Šiaulių banko“ (-0,70 proc.) akcijomis – jau vasario 26 dieną bankas planuoja paskelbti metinius veiklos rezultatus. Šiandien regiono biržose ir toliau turėtų vyrauti techninė prekyba, o investuotojai vis daugiau dėmesio skirs dividendus mokančioms bendrovėms.