Neigiamos pagrindinių Europos ir JAV akcijų indeksų ateities sandorių vertės šį rytą rodo, kad praėjusios savaitės pabaigoje akcijų rinkas apėmęs optimizmas netruko išgaruoti. Investuotojams ūpą kartina ir pranešimai apie rytų Ukrainoje tebesitęsiančius puolimus, patvirtinantys abejones dėl praėjusią savaitę Minske pasiekto taikos susitarimo įgyvendinamumo.

Azijos akcijų rinkoje nuotaikas nevienodos (09:20 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 -0,10 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +0,76 proc.). Pirmadienį paskelbta, kad ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį Japonijos ekonomika augo 2,2 proc. (perskaičiavus į metinį augimo tempą). Nors rezultatas neblogas, palyginti su liepos-rugsėjo mėnesiais, kai šalies ūkis traukėsi 2,3 proc., Japonijos ekonomikos plėtra išlieka vangi dėl stringančių vietos investicijų ir sulėtėjusio namų ūkių vartojimo. Investuotojams Kinijoje optimizmą padeda išlaikyti centrinio banko jau priimti ir, kaip tikimasi, planuojami nauji sprendimai ekonomikai skatinti.

Baltijos šalių biržose investuotojai praėjusį penktadienį prekiavo aktyviai. Vakar Vilniaus birža nedirbo, tad aktyvumas Talino ir Rygos biržose buvo mažesnis, o indeksų vertės kito nežymiai (penktadienį OMXV +0,12 proc., pirmadienį OMXT -0,45 proc., OMXR -0,66 procento). Vilniaus biržoje visas dėmesys buvo sutelktas į preliminarius rezultatus paskelbusias energetikos bendroves. Pranešta, kad „Lietuvos dujos“ (+1,43 proc.) iš tęsiamos ir nutrauktos veiklos per 2014 metus uždirbo 42,3 mln. eurų, tuo tarpu 2013 metais buvo patirtas 30,8 mln. eurų nuostolis. Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį, kad tęsiamos veiklos pelnas tesudaro 5,9 mln. eurų, arba 14 proc. nuo viso pelno. LESTO (+1,10 proc.) grynasis pelnas dėl sumažintų sąnaudų didėjo net 88 proc. iki 23,61 mln. eurų, o pajamos buvo 6,6 proc. mažesnės. Pasak bendrovės finansų ir administravimo tarnybos direktoriaus A. Bendiko, pajamos smuko dėl sumažėjusių elektros kainų. Puikiais rezultatais nudžiugino ir „Lietuvos energijos gamyba“ (+0,37 proc.). Nors bendrovės pajamos sumažėjo 26 proc., EBITDA kilo 6,4 proc., o grynasis pelnas – net 13,8 procento. Šiandien svarbesnių naujienų bendrovės neplanuoja skelbti, todėl dominuos techninė prekyba, o didesnio dėmesio sulauks dividendus mokančių bendrovių akcijos.