Ryte rublio vertė padidėjo 1,2 proc. dolerio atžvilgiu (67,55 rublio už dolerį) ir 1 proc. euro atžvilgiu (76,70 rublio už eurą), informuoja themoscowtimes.com.

Rusijos akcijų rinkos indeksas MICEX, denominuotas rubliais, sustiprėjo 1,4 proc. iki 1,648 punkto, RTS indeksas – 3,1 proc. iki 768 punktų.

Brent“ rūšies nafta antradienį pabrango 2,5 proc., jos barelis kainavo 56 dolerius (49,51 euro). Dalis investuotojų įsitikinę, kad nuo praėjusio penktadienio prasidėjęs naftos kainų didėjimas žymi septynis mėnesius trukusio jos pigimo pabaigą.

Visa tai susiję su nafta, – sakė „VTB Capital“ analitikas Maksimas Korovinas. – Jei naftos kainos nusistovės, manome, kad atsiranda pagrindo didėti rublio vertei.“

Rusijos akcijų brangimo sąsaja su didėjančiomis naftos kainomis visgi gana neaiški, o konfliktas Ukrainoje silpnina Rusijos ekonomiką.

Rytų Ukrainoje tebevyksta kovos tarp ukrainiečių karių ir prorusiškų separatistų, o savaitgalį žlugo derybos dėl taikos.

Praėjusį savaitgalį Rusijos Ekonomikos ministerija paskelbė peržiūrėtas ekonomikos prognozes, pagal kurias šiemet numatomas 3 proc. ekonomikos sulėtėjimas, o tai gana optimistinės prognozės.

„Pozityviems veiksniams trukdo geopolitika, sankcijų ir recesijos perspektyvos, – teigė BCS analitikas Markas Bradfordas.

Rusijos centrinis bankas netikėtai sumažino palūkanų normas, o antradienį paskelbė, kad praėjusį penktadienį pardavė 690 mln. dolerių (610 mln. eurų) Finansų ministerijos vardu.

Nuo pernai gruodžio vidurio šalies Centrinis bankas susilaikė nuo įsikišimų, o Finansų ministerija pardavė 3,92 mlrd. dolerių (3,4 mlrd. eurų), kas buvo vienas iš žingsnių, siekiant stabilizuoti valiutų rinką.

Naftos kainos viršijo 57 dolerių už barelį ribą

Antradienį Londono biržoje "Brent" markės naftos kovo mėnesio ateities sandoriai pabrango 4 proc., iki 57,05 JAV dolerio už barelį. Analitikų nuomone, "Brent" naftos kainos toliau augs ir artimiausiu metu gali pakilti iki 62 dolerių už barelį.

Ekspertai sieja naftos brangimą su planuojamu energetikos įmonių išlaidų mažinimu. 

Nuo 2014 metų vasaros pradžios naftos kainos sumažėjo daugiau nei 50 proc. Naftą eskortuojančių šalių organizacijos (OPEC) lapkričio 27 d. priimtas sprendimas nekeisti naftos gavybos kvotų ir išlaikyti jas ties 30 mln. barelių per parą tik sustiprino kainų smukimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)