Taip pat vakar dieną investuotojus džiugino pakilusi pasaulinė naftos kaina, Brent Oil indeksui šoktelint 2,17 proc. ir taip automatiškai stumtelint indekso Stoxx Europe 600 indekso sudėtyje esančio iškastinių energijos šaltinių sektoriaus STXE 600 Oil&Gas vertę net 2,5 proc. Vakar dieną JAV buvo paskelbta, kad gruodžio mėnesį šalyje išaugo naujai pradėtų statyti naujų būstų apimtys 4,4 proc. Tai žinoma prisidėjo prie teigiamų investuotojų nuotaikų, indeksams S&P 500 ir Dow Jones kylant atitinkamai po 0,47 proc. ir 0,22 proc. Taipogi JAV investuotojai aktyviau sureagavo į pakilusią pasaulinę naftos kainą, S&P 500 indekso sudėtyje esančiam Oil&Gas sektoriui stiebiantis net 4,72 proc. Šiandien daugumos investuotojų akiratyje bus ECB skelbiamos bazinės palūkanų normos ir banko prezidento pareiškimas dėl euro zonos ekonomikos skatinimo planų (14:45 val.). Taip pat 15:30 val. JAV bus paskelbta kaip pasikeitė savaitinis bedarbių paraiškų skaičius . Prognozuojama, kad šis rodiklis sumažės nuo 5,0 proc. nuo 316 tūkst. paraiškų iki 300 tūkst.

Valiutų rinkos

Trečiadienį paaiškėjusios detalės dėl ECB euro zonos skatinimo programos, euro vertę prieš JAV dolerį nesusilpnino, o priešingai – momentiškai kilstelėjo EUR/USD valiutų kursą iki 1,1680 lygio (1,15 proc.), tačiau vėliau šis optimizmas šiek tiek sumažėjo ir pagrindinių valiutų kursas apsistojo ties 1,1575 lygiu (0,23 proc.). Galbūt užsienio valiutų investuotojai tikėjosi kur kas agresyvesnių ECB skatinimo planų, dėl kurių euro vertė prieš JAV dolerį yra stipriai sumažėjusi. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas laikosi panašiame lygyje kaip ir vakar dieną ties 1,1580 riba. Artėjant ECB posėdžiui (14:45 val.) galime sulaukti vis aktyvesnės prekybos EUR/USD valiutų pora, o paaiškėjus sprendimams turėtų parodyti gana aktyvius svyravimus.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną bendras Baltic Benchmark indeksas kilo 0,69 proc. investuotojams sudarant daugiau nei 1,51 mln. eurų apyvartą. Trečiadienį bendrovės nepaskelbė svarbių su veikla susijusių naujienų, o prekybos aktyvumu išsiskyrė Latvijos formacijos bendrovė „Olainfarm“. Pozicijoje jaučiant tiesioginių sandorių įtaką, bendra apyvarta viršijo 412 tūkst. eurų, o akcijos vertė šoktelėjo 1,67 proc. Talino biržoje ir toliau investuotojai dominuoja pirkdami lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ akcijas. Sudarydami 92 (356 tūkst. eurų) sandorius investuotojai stumtelėjo bendrovės akcijos vertę nuo 1,77 euro iki 1,79 euro, sudarant 1,13 proc. pokytį. Nuo šios savaitės pradžios pastarosios bendrovės akcijų vertė jau yra šoktelėjusi net 6,5 proc. Vilniaus biržoje aktyvumu pasižymėjo elektros tiekimo ir skirstymo bendrovė „Lesto“ (1,41 proc.). Iš visos 218 tūkst. eurų apyvartos didžiąją dalį sudarė vienas tiesioginis sandoris, kurio investuotojai apsikeitė 200 tūkst. akcijų už vieną jų sumokant 0,996 eurų. Šiandien investuotojo kalendorius nerodo, kad bendrovės skelbs svarbesnių įvykių, todėl tikėtina, kad investuotojai stebės Europoje vykstančius įvykius. Žinoma Baltijos regionui ECB veiksmai didesnės įtakos neturės, tačiau bet kokiu atveju bendros Europoje vyraujančios tendencijos tam tikra dalimi atsispindi ir Baltijos akcijų rinkose.