Esant tokiai rizikai, investuotojai suskubo pardavinėti Graikijos bankų akcijas, „National Bank of Greece SA“ krentant -20,48 proc., o „Piraeus Bank SA“ prarandant daugiau nei 16 proc. savo vertės. Taip pat šios naujienos turėjo poveikį ir kitiems Europos bankams: Italijos „Banca Monte dei Pschi di Siena“ akcijos vertei krentant -2,18 proc., o VokietijosDeutsche Bank“ koreguojantis -3,73 proc. Taip pat vakar dieną pastarasis Vokietijos bankas buvo vyriausybės apkaltintas dėl mokesčių slėpimo, kuriant tik teisiškai įformintas įmones, kurios nevykdo tiesioginės veiklos. JAV akcijų rinkų indeksai (S&P 500 -0,02 proc.; Dow Jones -0,29 proc.) silpniau reagavo į Europoje vykstantį akcijų išsipardavimą, finansinių institucijų „Citigroup Inc.“ ir „Bank of America Corp.“ akcijų vertėms susitraukiant apie -0,6 proc. Šiandien paaiškėjo, kad Kinijos lapkričio mėn. gamintojų kainų lygis sumažėjo nuo -2,2 proc. iki -2,7 proc., o vartotojų kainų lygis krito nuo 1,6 proc. iki 1,4 proc. Pastarosios naujienos reiškia, kad šalyje didėja defliacijos rizika, kuri gali paskatinti vyriausybę ieškoti papildomų kelių siekiant skatinti bendrą ekonomikos situaciją. Šiandien ryte Kinijos indeksas CSI 300 fiksuoja +2,95 proc. pakilimą, tuo tarpu Japonijos Nikkei 225 indeksas neigiamai koregavosi -2,25 proc.

Valiutų rinkos

Antradienį EUR/USD valiutų kursas šoktelėjo 0,64 proc. iki 1,2395 lygio, JAV doleriui susilpnėjant prieš eurą dėl sklandančiu neigiamų nuotaikų žvelgiant į pasaulio ekonomiką. Tuo tarpu šiandien matomas nežymus JAV dolerio stiprėjimas prieš eurą, valiutų kursui laikantis ties 1,2385 riba. Vakar dieną vienas iš ECB atstovų užsiminė, kad dėl krentančios naftos kainos euro zonos infliacijos lygis gali būti stipriai paveiktas, jam priartėjant prie nulio ir iškylant defliacijos rizikai. Nors tai yra tiesioginės užuominos investuotojams dėl didėjančios būtinybės aktyviau skatinti euro zonos ekonomiką, tačiau į tai EUR/USD valiutų kursas stipriai nereaguoja, eurui išlaikant savo pozicijas prieš JAV dolerį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskelbtos naujienos apie pagrindinio „Grindeks“ akcininko siūlymą išmokėti dividendus, rinkos dalyvius privertė suklusti. Tik prekybai atsidarius akcijos vertė su didelėmis apyvartomis šoktelėjo net 6,14 proc., tačiau vėliau šis aktyvumas nuslūgo ir prekyba baigėsi su neigiama -0,17 proc. akcijos kritimu, pozicijoje sudarant 270 tūkst. eurų apyvartą. Iš tokios situacijos matyti, kad smulkūs investuotojai buvo linkę įsigyti akcijų, tikintis vėliau įgyti teisę į dividendus, o kitai pusei – tai buvo puiki proga parduoti didelį kiekį akcijų. Antradienį po prekybos sesijos buvo paskelbti pranešimai, kad „Mineraliniai Vandenys“ įgiję valdančiuosius bendrovių „Alita“ (1,9 proc.) ir „Anykščių vynas“ (1,9 proc.) akcijų paketus ketina teikti privalomuosius oficialius siūlymus dėl likusių akcijų. Kol kas nėra nurodyta tiksli numatomų išipirkti akcijų kaina, o rinkoje yra dar likę 0,97 proc. „Alita“ ir 5,1 proc. „Anykščių vynas“ akcijų. Taip pat „City Service“ (0,00 proc.) paskelbė, kad plečia daugiabučių gyvenamųjų namų priežiūrą Latvijoje, įsigydama daugiau nei 259 tūkst. kv. metrų aptarnaujamo ploto Liepojoje. Pastarosios naujienos šiandienos prekybos metu turėtų teigiamai atsispindėti prekyboje „City Service“ akcijomis, jų vertei kylant.