Toks Rusijos pareiškimas nuskambėjo kaip tik tuo metu, kai Pasaulio bankas (PB) perspėjo, kad Rusijos ekonomika 2015 metais susitrauks mažiausiai 0,7 proc., jeigu naftos kainos neatsigaus.

Tiek Rusijos valiutos kursas, tiek šalies akcijų indeksai antradienį smuko, kai pasaulinės naftos kainos vėl nukrito iki žemiausio lygio per penkerius metus.

Šalies ekonomiką smukdo Vakarų sankcijos, paskelbtos šaliai dėl konflikto Ukrainoje, taip pat krintančios naftos kainos. Rublio kursui įtakos turėjo ir Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių paskelbtas sprendimas nemažinti naftos gavybos kvotų.

Analitikų nuomone, Rusija gali ryžtis itin didinti palūkanų normą, siekdamas išvengti tolesnio valiutos pigimo, kaip ir kylančios infliacijos, kuri lapkritį siekė 9,1 proc. lygį.

Rusijos centrinis bankas jau padidino palūkanų normą spalį 1,5 proc. iki 9,5 procento. Prognozuojama, kad bankas jau šią savaitę ir vėl ją didins.

Antradienį Rusijos rublio kursas JAV dolerio atžvilgiu nukrito 0,9 proc. iki 54,25 rublio, euro atžvilgiu neteko 1,1 proc. ir siekė 67,00 rublio.

"Sberbank" užsienio valiutų vyresniojo stratego Tomo Levinsono teigimu, Rusijos centrinis bankas pirmadienį išleido dar 300 mln. dolerių rubliui palaikyti valiutų rinkose.

Pasak Rusijos centinio banko pirmininkės Elvyros Nabiulinos, bankas pasirengęs intervencijai į valiutų rinką "bet kuriuo momentu ir bet kuria suma, būtina norint sumažinti spekuliacinę paklausą." 

Pasaulio bankas prognozuoja, kad Rusijos ekonomika 2015 metais susitrauks 0,7 proc., bet perspėjo, kad nuosmukis gali būti didesnis, jeigu naftos kainos toliau smuks.

PB teigimu, jo 2015 metų prognozė paremta vidutinėmis 78 dolerių už barelį kainomis. Bet jeigu naftos kainos nukris iki vidutiniškai 70 dolerių už barelį, Rusijos BVP susitrauks 1,5 proc., perspėjo PB.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)