Viena iš didžiausių Europoje oro bendrovių „Lufthansa Group“ kilo 4,9 proc., o „Air France“ šoktelėjo net +6,36 proc. JAV akcijų rinkose (S&P 500 -0,25 proc.; Dow Jones 0,00 proc.) taip pat jautėsi panašios nuotaikos kaip ir Europoje. Be energijos sektoriaus ir oro linijų bendrovių prekyba JAV išsiskyrė mažmeninių pardavimų įmonės. Vienas didžiausių parduotuvių tinklų „Wal-Mart Stores Inc.“ (+3,01 proc.) ir elektroninės prekybos milžinė „Amazon Inc.“ (+1,52 proc.) kilo, investuotojams matant didelį žmonių aktyvumą per penktadienį buvusį masinį prekių išpardavimą (Black Friday). Šiandien bus paskelbtas Vokietijos, euro zonos ir JAV Markit instituto gamybos užsakymų rodiklis. Prognozuojama, kad tik JAV šis rodiklis padidės nuo 54,7 iki 55,0, o kitur jis išliks nepakitęs.

Valiutų rinkos

Penktadienį paaiškėjo, kad nedarbo lygis euro zonoje nepasikeitė (11,5 proc.) tuo tarpu metinė lapkričio mėn. infliacija krito nuo 0,4 proc. iki 0,3 proc. Šiuo metu kainų lygis euro zonoje yra trapus ir ECB niekaip nepavyksta pastarojo stabilizuoti, todėl ir toliau didėja investuotojų spekuliacijos, kad ECB privalo paspartinti kiekybinį euro zonos skatinimo planą. Į tokius makroekonominių rodiklių pasikeitimus EUR/USD valiutų kursas penktadienį reagavo susitraukdamas 0,3 proc. ir pasiekdamas 1,2435 lygį. Prasidedant naujai savaitei EUR/USD valiutų kursas laikosi be didesnių pokyčių ties 1,2450 riba. Šią savaitę viena iš aktualiausių dienų bus ketvirtadienis ir penktadienis. Ketvirtadienį ECB skelbs bazines palūkanų normas bei banko prezidentas viešai kalbės apie numatomą monetarinę politiką, kuri bus naudojama kovoti su defliacijos rizika. O penktadienį investuotojai vertins JAV darbo rinkos rodiklius, svarstydami kuomet FED‘as ryšis padidinti bazinę palūkanų normą šalyje.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį Baltijos akcijų rinkose buvo paskelbta didelis pluoštas bendrovių finansinių rodiklių. „Vilyškių pieninė“ (+0,54 proc.) pranešė, kad per šių metų devynis mėnesius pajamos augo 5,2 proc. daugiau nei per praėjusių metų tą patį laikotarpį, tuo tarpu konsoliduotas neaudituotas grynasis pelnas buvo 2 kartus mažesnis negu 2013 m. 9 mėn. Tokį pokytį lėmė stipriai kritusios pieno produktų kainos pasaulinėje rinkoje, sumažėjusi paklausa ir Rusijos Federacijos embargas prekybai maisto produktais su ES ir kitomis šalimis. Kitos pieno perdirbimo bendrovės „Pieno žvaigždės“ (0,00 proc.), 9 mėn. pardavimo pajamos augo 10 proc., tuo tarpu grynasis pelnas sumažėjo 81%. Statybų bendrovės „Panevėžio statybos trestas“ akcijų vertė stiebėsi 1,65 proc. investuotojams vertinant paskelbtus veiklos rezultatus. Remiantis statistika, grupė per 2014 metų devynis mėnesius uždirbo 1,245 mln. eurų pelno prieš mokesčius, o pajamos augo net 12,4 proc. Tokie duomenys pradžiugino investuotojus ir išblaškė nuogąstavimus, kad Rusijos rublio nuvertėjimas turės didelės įtakos bendrovės pelningumui. Šiandien galime tikėtis didesnio investuotojų aktyvumo, nes dauguma bendrovių finansinių rodiklių buvo paskelbti penktadienį jau užsidarius prekybai. Taip pat pirmadienį bus paskelbti „Baltika“ ir „Apranga“ pardavimai už praėjusį mėn.