Vakar dieną Stoxx Europe 600 indekso vertė kilo tik 0,14 proc., tačiau šiame indekse esantis finansinis sektorius stiebėsi labiausiai, fiksuodamas net 1,3 proc. pokytį. JAV akcijų rinkose taip pat jautėsi optimistinės nuotaikos (S&P 500 +0,29 proc.), kurios buvo paskatintos investuotojų įžvalgomis dėl tvirtėjančios pasaulinės ekonomikos. Investuotojai stebėjo, kad dienos pradžioje paskelbti Vokietijos verslo aplinkos pasitikėjimo rodikliai pralenkė niūrės prognozes, o sekančią dieną investuotojai įžvelgė, kad JAV trečiojo ketvirčio BVP nubrėš 3,3 proc. augimą. Šiandien Vokietijos BVP patvirtino prognozes ir išliko nepakitęs nuo praeito laikotarpio. Azijos rinkose jaučiamas nežymus investuotojų aktyvumas, todėl tikėtina šiandien prekyba Europoje prasidės nedideliu indeksų kilimu.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų poros kuras kilo 0,31 proc. (1,2425) ir šiek tiek atstatė penktadienį buvusį 1,2 proc. smukimą. Nors rinkose intensyvėjo kalbos dėl euro zonos ekonomikos skatinimo masto didinimo, tačiau tai nesusilpnino euro vertės prieš JAV dolerį. Pirmadienį buvo paskelbta, kad preliminarūs lapkričio mėn. JAV paslaugų ir gamybos sektoriaus aktyvumai rodė smukimą, o pastaroji informacija momentiškai atsispindėjo JAV doleriui neigiamai koreguojantis prieš kitas pagrindines valiutas. Šiandien ryte matomas nežymus euro stiprėjimas prieš JAV dolerį, kursui laikantis ties 1,2430 lygiu. Šiandien kiek aktyviau EUR/USD valiutų pora gali reaguoti į ECB narių pasisakymus Vienos konferencijoje (11:15 val.) bei į Vokietijos Bundesbank išleidžiamą finansinio stabilumo ataskaitą (12:00 val.), kurioje bus pasidalinama pasaulio bei šalies ekonominėmis bei finansų sektoriaus įžvalgomis. Taip pat aktualumo nepraras JAV lapkričio mėn. vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas, kuris prognozuojama pakils nuo 94,5 iki 96,0.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Savaitės pradžia Baltijos akcijų rinkose prasidėjo didesniu investuotojų aktyvumu, prekybos metu pasiekiant daugiau nei 1,0 mln. eurų apyvartą, o Baltic Benchmark indeksui fiksuojant 0,06 proc. teigiamą pokytį. Smulkūs investuotojai aktyviai stengėsi įsigyti „Tallinna Vesi“ akcijų, jų kainą išlaikant stabilią ties 13,1 euro už akciją, o 36 sandorių metu perleidžiant akcijų už 424 tūkst. eurų. Tuo tarpu Estijos statybų bendrovės „Merko Ehitus“ (0,00 proc.) pozicijoje buvo sudarytas tik vienas sandoris, kurio metu buvo apsikeista 30 tūkst. akcijų, už vieną jų mokant 6,99 euro. Rygos biržoje aktyviausia prekyba vyko „Grindeks“ akcijomis, jų vertę smulkiems investuotojams pakeliant 2,41 proc. To priežastis buvo Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisijos sprendimas skirti baudą pagrindiniam akcininkui už tai kad neįvykdė privalomo siūlymo supirkti akcijas 2010 m., po to kai buvo nustatyta kad susiję asmenys įgijo daugiau nei 50 proc. įmonės akcijų. Tuo tarpu Vilniuje aktyviausiai prekyba vyko „Panevėžio statybos trestas“ ir „Šiaulių bankas“ vertybiniais popieriais, jų vertėms išliekant be pokyčio ir investuotojams abiejose pozicijose apsikeičiant atitinkamai po 13 tūkst. eurų. Šiandien galime sulaukti bendrovių skelbiamų veiklos rezultatų, o jei jie nebus paskelbti, tai investuotojų žvilgsniai bus nukreipti į pasaulyje vyraujančias tendencijas.