S&P 500 indeksas prekybos pradžioje kritęs -0,4 proc. vėliau atsistatė ir dienos prekybos pabaigoje išlaikė 0,2 prieaugį. Tokiam šio indekso pokyčiui įtakos turėjo paskelbtas ateities tendencijų indeksas, kuris šoktelėjo nuo 0,7 proc. iki 0,9 proc. Pagrindinė priežastis, kodėl investuotojai taip teigiamai sureagavo į šio indekso prieaugį – nes šis indeksas yra gana stiprus indikatoriaus, kuris parodo, kokioje būklėje šalies ekonomika bus artimoje perspektyvoje. Taip pat vakar dieną JAV galėjome matyti mažmeninių pardavimų įmonių šuolius. Artėjantis švenčių sezonas šioms bendrovėms garantuos augančius pardavimus, o tai, mėtų pabaigoje, sudarys didelę dalį pelno. Smulkių prekių, kurios siekia 1 JAV dolerį pardavėja „Dollar Tree Inc.“ paskelbė, kad trečiojo ketvirčio pelnas teigiamai pranoko analitikų lūkesčius, o tai nulėmė bendrovės akcijos vertės daugiau nei 5,0 proc. šuolį. Taip pat vienas iš didžiausių JAV pardavimo tinklų „Best Buy Co. Inc.“ vakar dieną nurodė, kad dėka padidintos reklamos bendrovei pavyko padidinti pardavimo pajamas. Šią informaciją investuotojai suskubo įvertinti didindami bendrovės akcijų paklausą ir jų vertę keldami beveik 7,0 proc. Šiandien nebus skelbiama svarbesnių makroekonominių naujienų Europoje ir JAV. Tuo tarpu Azijos rinkose matyti teigiamos indeksų (Nikkei 225 +0,33 proc., CSI 300 +1,52 proc.) augimo tendencijos, todėl tikėtina Europoje prekyba prasidės akcijų kilimu.

Valiutų rinkos

Trečiadienį paskelbti ne tokie teigiami euro zonos makroekonominiai rodikliai bei kritęs regiono vartotojų pasitikėjimo ekonomika lygis stipriai nepaveikę euro prieš JAV dolerį, EUR/USD valiutų kursui išsilaikant be didesnio pokyčio ties 1,2540. Taip pat vakar buvo paskelbta, kad spalio mėnesio infliacijos lygis JAV sumažėjo nuo 0,1 proc. augimo iki 0,0 proc. Nors tai neigiamas pokytis, tačiau dauguma analitikų prognozavo, kad pastarasis rodiklis sumažės dar daugiau ir sudarys -0,1 proc. pokytį. Šiandien EUR/USD valiutų santykis laikosi ties 1,2545. Prie svarbesnių įvykių penktadienį galima būtų priskirti numatoma (10:00 val.) ECB prezidento kalbą Europos bankų kongrese.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną aprimus stambiems investuotojams Baltijos akcijų rinkose apyvarta pasiekė vos 260 tūkst. eurų. Smulkūs investuotojai aktyviai keitėsi Estijos apatinio trikotažo bendrovės „Silvano Fashion Group“ akcijomis, nes ketvirtadienį jau buvo užfiksuotas investuotojų sąrašas, kurie turės teisę į numatomus dividendus, todėl jie siekė parduoti turimas akcijas. Bendrai pozicijoje buvo sudarinėjami automatinio įvykdymo sandoriai, kurių apyvarta pasiekė 58,4 tūkst. eurų. Ketvirtadienį prekybos metu investuotojai vertino „Lietuvos energijos gamyba“ (3,16 proc.) paskelbtą informacija dėl teismo priimtos nutarties. Remiantis duomenimis, akcininkai laimėjo ginčą kuris nurodo, kad bendrovė už praeityje peržengtą turimų akcijų ribą privalės išpirkti kitas investuotojų turimas akcijas. Į šį sprendimą reakcija buvo teigiama, bendrovės akcijos vertei šoktelint 3,16 proc. Šiuo metu tai yra tik pradinė informacija, todėl ateityje bus paskelbtos aiškesnės detalės kaip tai bus daroma. Tikėtina šiandien bei kitą savaitę investuotojai turėtų suaktyvėti, nes kita savaitė, tai paskutinė savaitę perkurią bendrovės privalo paskelbti III ketv. rezultatus.