Pastaruoju metu gana didelis svoris investuotojų nuotaikų formavime tenka bendrovių skelbiamiems veiklos rezultatams. Šiuo metu iš Stoxx Europe 600 indekse esančių bendrovių jau 84 paskelbė veiklos rezultatus, o iš jų 56 proc. rodė pelno augimą. Vakar JAV buvo paskelbtas savaitinis bedarbių paraiškų skaičius, kuris išaugo 4,3 proc. ir parodė didesnė kilimą nei prognozuota. Tačiau šis pokytis stipriai neatsispindėjo akcijų prekyboje, jo svarbą užgožiant bendrovių informacijai. Ketvirtadienį vienas iš didžiausių JAV prekybos centrų „Wal-Mart“ (4,72 proc.) pakilo į visų laikų aukštumas su greičiausiu akcijos kilimu nuo pat 2008 metų. O šis pokytis vakar dieną buvo didžiausias Dow Jones Indus. Avg. sudėtyje, prisidedant prie indekso vertės ir jį kilstelint 0,23 proc. Šiandien investuotojai turės galimybę vertinti nemažai makroekonominių rodiklių. Prognozuojama, kad euro zonos trečiojo ketvirčio BVP parodys teigiamą kilimą nuo 0,0 proc. iki 0,1 proc. Taip pat JAV mažmeninės prekybos spalio mėn. apimtys išaugs nuo -0,3 proc. iki 0,2 proc., o preliminarus Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas nežymiai kils iki 87,5 nuo prieš tai buvusio 86,9 lygio. Bendrai vertinant šiuos rodiklius šiandien akcijų rinkose tikėtina turėtų jaustis optimizmo ženklai.

Valiutų rinkos

Vakar dieną euro ir JAV dolerio santykis ir toliau laikėsi be didesnių pokyčių ties 1,2465 lygiu. Ketvirtadienį svarbių makroekonominių naujienų skelbiama nebuvo, tačiau šiandien užsienio valiutų rinkų investuotojai turės galimybę vertinti kaip pasikeitė mėnesinis ir metinis euro zonos infliacijos lygis bei regiono BVP. Prognozuojama, kad metinis kainų lygis euro zonoje išliks nepakitęs, o mėnesinis – sumažės nuo 0,4 proc. iki 0,0 proc. Šio rodiklio sumažėjimas bendru atveju turėtų neigiamai paveikti eurą prieš JAV dolerį, nes ECB bus priverstas ieškoti papildomų kelių dėl euro zonos skatinimo. Taip pat, šiandien ryte, paaiškėjo, kad Vokietijoje mėnesinė (-0,3 proc.) ir metinė (0,8 proc.) infliacija nepasikeitė, tokiu būdu padidinant tikimybę, kad šie rodikliai euro zonoje nepateiks staigmenų, šiuo metu EUR/USD valiutų kursiu svyruojant ties 1,2435 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį dar neprasidėjus prekybai „Tallink Grupp“ paskelbė trečiojo ketvirčio veiklos rezultatus, kurie paskatino investuotojų aktyvumą. Remiantis informacija, bendrovės grupės pajamos lyginant su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu susitraukė 5,7 proc., o pelnas krito 12,8 proc. Ši informacija nulėmė bendrovės akcijos vertės 0,31 proc. sumažėjimą, pozicijoje 44 sandorių metu pasiekiant 93,3 tūkst. eurų apyvartą. Taip pat vakar dieną aktyvi prekyba vyko dviejų Vilniaus (-0,1 proc.) biržoje esančių bendrovių akcijomis, dominuojant sutartiniams sandoriams. Agro verslo bendrovės „Linas Agro Group“ (-1.29) pozicijoje buvo pastebėtas vienas tiesioginis sandoris, kurio metu buvo perleista 250 tūkst. akcijų, už vieną jų mokant 0,686 euro. Taip pat elektros tinklų skirstymo operatoriaus „Lesto“ akcijomis domėjosi stambesni investuotojai. Pozicijoje investuotojai tiesiog automatinio įvykdymo sandoriais pirko didesnius kiekius akcijų, o dienos pabaigoje buvo sudarytas tiesioginis sandoris, investuotojams perleidžiant 130 tūkst. akcijų. Šiandien „PRFoods“ paskelbė, kad pajamos lyginat su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu išaugo 5 proc., o pelnas už tą patį laikotarpį padidėjo 21,4 proc. ši informacija šiandienos prekybos metu turėtų patraukti investuotojų dėmesį, kilstelint pozicijoje aktyvumą.