Per daugiau negu dvejus trečiosios kiekybinio skatinimo programos įgyvendinimo metus JAV Federalinis rezervų bankas (FED) padidino savo balansą iki 4,5 trln. JAV dolerių (apie 30 proc. šalies BVP), o nedarbas šalyje sumažėjo iki 5,9 proc. Pranešime nepamiršta priminti, kad kiekybinio skatinimo programos pabaigą ir pirmąjį palūkanų normų didinimą tebeskiria „reikšmingas laiko tarpas“. Prognozuojama, kad JAV palūkanų norma bus pradėta didinti kitų metų trečiąjį ketvirtį.

FED pranešime neužsiminta apie pastaruoju metu išaugusį susirūpinimą dėl pasaulio ekonomikos plėtros ar įtampą finansų rinkose. Priešingai, išreikšta nuomonė, kad įtakos JAV ūkio gyvybingumui ir situacijai darbo rinkoje galintys turėti rizikos veiksniai yra beveik subalansuoti. Vis dėlto JAV akcijų rinkos dalyviams, panašu, nėra lengva atsisakyti neišsenkamo ekonomikos skatinimo iliuzijos (S&P 500 -0,14 proc., NASDAQ -0,33 proc., DOW JONES -0,18 proc.). Smuktelėjo ir JAV iždo obligacijų kaina (2 metų trukmės obligacijų pajamingumas kilstelėjo iki 0,485 proc.), o JAV doleris netruko sustiprėti kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu (po FED pranešimo EUR/USD kursas iškart krito 0,8 proc., o šiuo metu balansuoja ties 1,2592 JAV dolerio už eurą riba).

Azijos rinkų dalyvius, laukiančius naujienų iš ketvirčio rezultatų dar nepaskelbusių bendrovių, tikėtina, nuramins faktas, kad, nors JAV ekonomikos gyvybingumas neginčijamas, palūkanų normos dar kurį laiką išliks istoriškai žemos (07:30 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +0,79 proc., Honkongo HANG SENG -0,47 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +0,19 proc.). Savaitei baigiantis, be FED sprendimų ir naujų bendrovių veiklos rezultatų, investuotojai Europoje (EURO STOXX -0,45 proc.) vertins ir naujausią makroekonominę informaciją. Prognozuojama, kad šiandien skelbtinas nedarbo lygis Vokietijoje spalį išliko 6,7 proc., o vartotojų kainos, palyginti su rugsėju, smuko 0,1 proc. Penktadienį, tikimasi, paaiškės, kad nedarbas euro zonoje antrąjį rudens mėnesį išliko nepakitęs (11,5 proc.), o vartojimo kainos per praėjusius metus augo 0,4 procento.

Visos Baltijos šalių rinkos kilo antrą dieną iš eilės (OXMBB +0,55 proc., OMXV +0,09 proc., OMXT +0,65 proc.). “Panevėžio statybos tresto“ akcijos neatlaikė pardavėjų spaudimo ir atpigo 1,62 procento. Rinkoje besiformuojanti akcijų paklausa dar nėra pakankamai stipri, kad sustabdytų jau kuris laikas krentančią kainą. Ūgtelėjo LESTO (+1,22 proc.) akcijų kaina. Nors akcijos nuo spalio 15 d. (kada pirkėjams nebepriklausė teisė į tarpinius dividendus), pigo, tačiau per šią savaitę jau spėjo atgauti beveik visą sumažėjusią vertę ir dabar kainuoja 0,91 euro. Talino biržoje aktyviausiai prekyba vyko „Olympic Entertainment Group“ (+1,10 proc.) ir „Tallink Grupp“ (+0,81 proc.) akcijomis, tačiau stambių sandorių sudaryta nebuvo. Šiandien rezultatus skelbia „Apranga“ (+0,38 proc.) ir „Rokiškio sūris“ (+1,99 proc.). „Rokiškio sūrio“ rezultatai bus labai svarbi indikaciją, kaip kitų pieno perdirbimo bendrovių pelningumą paveikė Rusijos taikomas pieno produktų importo embargas.