Indeksas Stoxx Europe 600 penktadienį nukrito -1,5 proc. ir pasiekė žemiausią lygį nuo pat vasario mėnesio 5 d. Per savaitę šis indeksas buvo slegiamas -4,01 proc., Tarptautiniam Valiutos Fondui sumažinus pasaulio ekonomikos augimo perspektyvas (2015 metams) bei susitraukus Vokietijos eksporto apimtims.

Šiuo metu investuotojai yra sunerimę ir tai galime stebėti iš išaugusio likvidumo (Stoxx Europe 600 akcijomis), kuris penktadienį buvo net 37 proc. didesnis nei paprastai, lyginant su 30 dienų vidurkiu. Iš indekso sudėtyje esančių grupių labiausiai nukentėjo energetikos sektorius, investuotojams suskubus parduoti, energijos gamybos įmones „Ophir Energy Plc.“ (-8,18 proc.) ir „Abengoa SA“ (-8,75 proc.). JAV rinkose taip pat buvo jaučiamos slogios nuotaikos. S&P 500 (-1,15 proc.) indeksas fiksavo didžiausią savaitinį (-3,14 proc.) nuosmukį per pastaruosius du metus.

Per savaitę vyravusios tokios investuotojų nuotaikos užgožė paskelbtus teigiamus „Alcoa“ (-5,71 proc. savaitinis pokytis) veiklos rezultatus ir, tikėtina, turės neigiamos įtakos šią savaitę planuojamiems paskelbti JAV įmonių „JPMorgan Chase & Co.“, „Citigroup Inc.“, „BlackRock Inc.“ ir „Google Inc.“ trečiojo ketvirčio rezultatams. Šiandien buvo paskelbti Kinijos prekybos rodikliai. Šalies importas rugsėjo mėn. išaugo nuo -2,4 proc. iki 7,0 proc. (prognozė -2,0 proc.), eksportas nuo 9,4 proc. iki 15,3 proc. (prog. 12,0 proc.).

Papildomų svarbių makroekonominių įvykių pirmadienį nenumatoma skelbti, o iš Azijos rinkų matyti, kad atvilnija neigiamų nuotaikų banga, indeksams CSI 300 (-0,89 proc.) ir Hang Seng (-0,63 proc.) fiksuojant neigiamus pokyčius. O taip pat, investuotojų pesimizmą patvirtina Europos indeksų ateities sandorių neigiamos reikšmės, todėl yra tikimybė, kad prekybą šiandien prasidės su neigiamu atspalviu.

Valiutų rinkos

Nuo praeitos savaitės pirmadienio EUR/USD valiutų kursas kilo ir tik penktadienį buvo pristabdytas apsistojant ties 1,2640 lygiu. Šią situaciją lėmė ECB prezidento pasisakymas penktadienį, kad euro zonos ekonomikos lėtėjimas gali pristabdyti bendrovių veiklą bei investavimo perspektyvas. Šiuo metu pagrindinių valiutų kursas pakilo ir laikosi ties 1,2670 riba. Šiandien svarbių makroekonominių įvykių skelbiama nebus, todėl neturėtume sulaukti staigesnių šio kurso pokyčių.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį Vilniaus (-0,38 proc., savaitinis -0,32 proc.) ir Talino (-0,38 proc., savaitinis -0,33 proc.) biržų indeksai sekė neigiamomis Europos akcijų rinkų tendencijomis, tuo tarpu Rygoje (+0,2 proc., savaitinis -1,46 proc.) buvo jaučiamas investuotojų optimizmas.

Prekybai einant į pabaigą pieno perdirbimo įmonė „Vilkyškių pieninė“ paskelbė grupės pardavimus už 2014 m. rugsėjo mėnesį. Remiantis informacija, nurodytą mėnesį grupės pardavimai buvo 34% mažesni negu 2013 m. rugsėjo mėnesį. Tuo tarpu bendrovės pardavimai per 12 einamųjų mėnesių (2013 m. spalio mėn. – 2014 m. rugsėjo mėn.) išaugo 10 proc. Šiuos duomenis investuotojai dar spėjo įvertinti, bendrovės akcijos vertei koreguojantis -2,13 proc. ir pasiekiant 1,84 euro už akciją.

Bendrai per praėjusią savaitę investuotojai aktyviausiai keitėsi „Lietuvos dujos“ akcijomis, kurių vertė per savaitė susitraukė 7,4 proc. Talino biržoje aktyvumu pasižymėjo bendrovė „Premia Foods“, kurios vertė per savaitę šoktelėjo net 9,9 proc., po naujienų apie sudarytą sandorį dėl akcijų. Rygos biržoje svarbių naujienų nebuvo paskelbta, o investuotojau aktyviai keitėsi „Grindeks“ (-1,08 proc.) ir „Olainfarm“ (-1,59 proc.) bendrovių akcijomis.

Šiandien yra „Lietuvos energijos gamyba“, „Lesto“ ir „Lietuvos dujos“ prekybos diena, kada investuotojai turėdami akcijų nebepretenduoja į išmokamus dividendus, todėl galime sulaukti aktyvesnės prekybos šiomis akcijomis, jų vertėms koreguojantis per išmokamų dividendų dydį. Taip pat šiandien bus sustabdyta prekyba „Teo LT“ akcijomis, dėl įstatinio kapitalo mažinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)