Tarptautinis valiutos fondas (TVF) savaitės pradžioje paskelbė iki 3,8 proc. sumažinantis pasaulio ekonomikos augimo 2015 m. prognozę, ir stagnuojanti euro zona netruko atsidurti visų dėmesio centre. Vašingtone vykstančiame TVF ir Pasaulio banko metiniame susitikime Europos centrinio banko (ECB) prezidentas M. Draghis (Mario Draghi) sugriežtino savo toną – jo nuomone, be reformų euro zonos ateitis yra neaiški. TVF vadovė K. Lagard (Christine Lagarde) antrino pridurdama, kad tik „teisinga politika“ gali padėti euro zonai išvengti naujos recesijos.

Įvairiausių naujienų iš viso pasaulio sraute investuotojai linkę sprendimus priimti greičiau ir dažniau juos keisti, tad pagrindiniams biržų indeksams tenka „sugerti“ rinkos dalyvių emocijas. Vienas svarbiausiųjų, S&P 500, dar rugpjūčio pabaigoje pirmą kartą nuo skaičiavimo pradžios perkopęs 2000 punktų ribą, vakar pasiekė antirekordą, per dieną smukęs 2,1 proc. (iki 1928 punktų). Pesimistiškos nuotaikos apėmusios ir Europą (EURO STOXX -0,36 proc.). Anglijos centrinis bankas vakar vykusiame posėdyje, kaip ir tikėtasi, paliko galioti mažiausią istorijoje 0,5 proc. bazinę palūkanų normą (FTSE 100 -0,78 proc.). Šį rytą paaiškėjo, kad antros pagal dydį euro zonos ekonomikos Prancūzijos pramonės ir gamybos produkcija, nors ir pralenkė prognozes, per praėjusius metus smuko 0,3 proc. ir 0,6 proc. atitinkamai.

Tuščias šios savaitės ekonominių rodiklių kalendorius Azijos rinkas palieka stebėti ir reaguoti į tendencijas Vakaruose (10:00 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI -1,15 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -0,69 proc.). Demonstracijos Honkonge aprimo studentų lyderiams tikintis intensyvėjančio dialogo su Kinijos centrine valdžia, tačiau pastaroji delsia pradėti konstruktyvias derybas (HANG SENG -1,82 proc.).

Reaguodama į prognozuojamą pasaulio ūkio plėtros sulėtėjimą, naftos kaina tęsia dar vasaros pradžioje prasidėjusį nuosmukį (Brent tipo naftos kaina jau nesiekia 89 JAV dolerių už barelį).

Baltijos šalių rinkose indeksų kryptys išsiskyrė – OMXV pasistiebė 0,11 proc., OMXT smuktelėjo 0,24 procento. Kaip ir tikėtasi, TEO LT (-0,67 proc.) akcijų kaina sumažėjo. Rinkos dalyviai suabejojo, ar po įstatinio kapitalo sumažinimo (turimų akcijų skaičius sumažės 25 proc.) kaina biržoje išaugs pakankamai (+33,33 proc.) nuostoliui išvengti. Siekdami sumažinti riziką, dalis investuotojų jau dabar parduoda akcijas, tikėdamiesi jas atpirkti patrauklesne kaina kitą savaitę. „Lietuvos dujos“ (-1,85 proc.) paskelbė papildomą paaiškinimą dėl perleidžiamos tiekimo veiklos vertės nustatymo. Bendrovės pranešime biržai nurodoma, kad „Gazprom“ suteikta nuolaida už jau pateiktas dujas per laikotarpį nuo 2013 m. sausio 1 d. iki 2014 m. kovo 31 d. turėjo vienkartinį teigiamą efektą finansiniams bendrovės rezultatams, tačiau šios lėšos 2015-2016 metais bus išnaudotos vartotojų! kainų sumažinimui, todėl niekaip nepadidino tiekimo veiklos segmento vertės. Be to, bendrovė prognozuoja, kad dėl būsimos konkurencijos rinkoje, mažėjančio dujų vartojimo ir platesnio alternatyvaus kuro panaudojimo trauksis tiekimo veiklos maržos ir pajamos. Vis dėlto „Lietuvos dujos“ prognozuojamų veiklos rodiklių pardavus dalį verslo kol kas nepaskelbė, tad rinkoje toliau dominuoja pardavėjai. Šiandien tikėtina didesnė energetikos bendrovių akcijų paklausa, nes tai paskutinė diena, kuomet įsigydami „Lietuvos dujų“, „Lietuvos energijos gamybos“ (-0,49 proc.) ar LESTO (-0,11 proc.) akcijų, investuotojai kartu įgis teisę į tarpinius dividendus. Primename, kad „Lietuvos energijos gamyba“ ir LESTO mokės po 0,11 lito, o „Lietuvos dujos“ – 0,24 lito už akciją. Taip pat sulauksime „Vilkyškių pieninės“ rugsėjo mėn. pardavimų, parodysiančių, kaip pieno perdirbimo bendrovei sekasi rasti naujų rinkų užsidarius eksportui į Rusiją.